ZDRAVLJE IZ TANJIRA: Jedite bundevu - Jača imunitet i sprečava tumore, dobra je za lepotu, a semenke su pune magnezijuma

I. K.

09. 12. 2023. u 08:00

BOJA bundeve, koja je jedna od najprepoznatljivijih kolora jeseni, znak je da je ovo povrće bogato beta karotenom. T

ЗДРАВЉЕ ИЗ ТАЊИРА: Једите бундеву - Јача имунитет и спречава туморе, добра је за лепоту, а семенке су пуне магнезијума

Foto Shutterstock

o je snažan antioksidans, koji jača imunitet i sprečava razvoj malignih tumora, pa stručnjaci za ishranu savetuju da s jeseni obogatite ishranu bundevom. Bundeva obiluje i vitaminima C, B1, B2, B3, B6. Takođe, i folnom kiselinom i mineralima (kalijum, kalcijum, gvožđe i fosfor). Tu su i oligoelementi, kao i materije značajne za bolje varenje. Zato je ova namirnica preporučljiva za one koji imaju problema sa digestivnim traktom.

Plod bundeve sadrži 90 odsto vode, bogat je biljnim vlaknima, posebno pektinom, pa veoma povoljno deluje na organizam, a pogotovo za one koji su na dijeti.

Foto Pixabay free images

Ovaj jesenji plod izuzetno je bogat provitaminom A, koji je važan za dobar rad očiju, a pogotovo mrežnjače i štiti oko od katarakte. Bundeva se koristi i preventivno, jer, zahvaljujući selenu u semenkama, ali i provitaminu A iz njenog mesa čuvaju organizam od tumora, odnosno smanjuje rizik od pojave raka grla, jednjaka, želuca i grlića materice.

Bundeva odlično deluje na problematičnu kožu, posebno masnu sa miteserima, bubuljicama i aknama, tako da se stavlja u kreme i maske za lice.

Seme puno magnezijuma

SEME bundeve je riznica magnezijuma - sadrži čak 48 odsto preporučene dnevne doze potrebne odraslim osobama. Dovoljne količine magnezijuma su važne za kompletno psihofizičko zdravlje. Ovaj mineral takođe pomaže u regulaciji krvnog pritiska i utiče na sprečavanje srčanog udara. Osim magnezijum, seme bundeve bogato je omega 3 i omega 6 esencijalnim masnim kiselinama koje povećavaju energiju organizma, poboljšavaju zdravlje reproduktivnih organa i obezbeđuju lep izgled kože, kao i bolju funkciju centralnog nervnog sistema, odnosno mozga.

Ovo povrće mogu da jedu i dijabetičari pod uslovom da ga ne slade, kao i osobe sa oboljenjima želuca i tankog creva. Bundeva se posebno preporučuje osobama obolelim od psorijaze, a oni je mogu konzumirati u kuvanom ili pečenom obliku, ali i kao sok.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)