RENTA MOŽE, ALI JE KOD NAS PRESEDAN: Tragom vesti da su roditelji žrtava iz "Ribnikara" tražiliodštete za pretrpljene i buduće bolove

V. Crnjanski Spasojević

14. 08. 2023. u 16:10

RENTA koju su sudski zatražili roditelji dece ubijene u OŠ "Vladislav Ribnikar", za "bol koji će trpeti i u budućnosti", toliko je retka u našem pravosuđu da se može smatrati presedanom. Kako su utvrdili volonteri portala za besplatnu pravnu edukaciju "Pro bono", samo jedan ovakav slučaj je dosuđen, davne 1998. godine, u Drugom opštinskom sudu u Beogradu.

РЕНТА МОЖЕ, АЛИ ЈЕ КОД НАС ПРЕСЕДАН: Трагом вести да су родитељи жртава из Рибникара тражилиодштете за претрпљене и будуће болове

Foto: D. Milovanović

Roditelji i članovi porodica ubijenih u "Ribnikaru" podneli su, naime, tužbu u parničnom postupku protiv maloletnog ubice Koste K. i njegovih roditelja, tražeći, pored naknade za pretrpljeni strah i duševne bolove zbog smrti bliskog lica, i novčanu rentu, odnosno davanje određenog iznosa za buduće duševne bolove, od pravosnažnosti presude pa nadalje. Inače, Kecmanovićima je privremeno oduzeto pravo raspolaganja imovinom, baš zbog tužbi roditelja ubijene dece.

Ovakva renta se kod nas obično dodeljuje kada je u pitanju materijalna šteta, a u slučajevima kada je reč o nematerijalnoj, naknada se po pravilu dodeljuje u jednom, ukupnom iznosu, a ne kao mesečno davanje do kraja života.

Dve su osnovne vrste šteta za koje se, kako nam je objašnjeno u Društvu sudija, dosuđuje naknada u obliku rente. Prvo su štete prouzrokovane telesnom povredom ili oštećenjem zdravlja, a drugo one nastale smrću davaoca izdržavanja.

Foto: N. Skenderija

OŠ "Vladislav Ribnikar"

Zakonom o obligacionim odnosima predviđeno je da se naknada u obliku rente određuje zbog: izgubljenog izdržavanja, izgubljene zarade, trajnog povećanja potreba povređenog lica (neophodna tuđa pomoć) i uništenja ili smanjenja mogućnosti daljeg razvijanja i napredovanja, što je posledica potpune ili delimične nesposobnosti za rad. Rentu je, po zakonu, izuzetno moguće dosuditi i za pretrpljenu nematerijalnu štetu, ako je reč o šteti za koju je izvesno da će trajati i ubuduće, da postoji zahtev oštećenog i da takav oblik naknade predstavlja odgovarajuću pravičnu naovčanu satisfakciju.

Ona se plaća mesečno unapred, ako sud drugačije ne odredi.

- U više od dve decenije dugoj karijeri nisam se srela sa zahtevom za naknadu buduće nematerijalne štete koja bi se isplaćivala kao renta, već je ona do sada dodeljivana u jedinstvenim iznosima - kaže beogradska sudija Nada Đorđević iz Društva sudija Srbije.

Ona objašnjava da su takve naknade najčešće određivane u slučajevima pretrpljenog straha, bola ili umanjenja životnih aktivnosti, na primer kod saobraćajnih nezgoda i povreda na radu. Recimo, povređenom radniku biva dodeljena i materijalna odšteta zbog invaliditeta (recimo, prima mesečnu razliku između potencijalne plate i invalidske penzije), ali i nematerijalna. S obzirom da je pretrpeljena bol velika i trajna, ona se dodeljuje u većem iznosu nego u nekim drugim situacijama, ali se isplaćuje odjednom, a ne kao mesečna naknada.

NAKNADA MOŽE I OD MALOLETNIKA

DA i maloletno lice može biti predmet zahteva za naknadu štete potvrdila nam je sudija Đorđević. Naime, Zakon o obligacionim odnosima predviđa da u tom smislu može odgovarati između sedme i četrnaeste godine ako se dokaže njegova odgovornost, i to samostalno ili solidarno sa roditeljima. Ovo se razlikuje od odredbi vezanih za krivičnu odgovornost, po kojima dete do 14 godina nije krivično odgovorno, jer je građansko-pravna odgovornost širi pojam.

- Takva vrsta naknade može se dodeliti i zbog preživljenog trajnog straha ili, pak, duševnog bola zbog gubitka bliske osobe, zbog npr. napada nožem, strujnog udara, povrede prava na pijetet. Ovo poslednje odnosi se na situacije kada, recimo, srodnici određene osobe traže da se neki podaci o njoj ne objavljuju u javnosti, pa to ne bude ispoštovano - kaže Đorđević.

Kolika će biti naknada, bez obzira da li sud o njoj ceni u jedinstvenom ukupnom iznosu, ili kao o renti, zavisi od svakog pojedinačnog slučaja. Ona se može odrediti i u procentualnom i u fiksnom iznosu i ne mora se naplaćivati samo od zarade, već i od drugih primanja. Dakle, ne mora biti ograničena zakonskim odredbama o izvršnom postupku, po kojima se osuđenom ne može uzimati više od polovine plate ili penzije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)