PRED PUBLIKOM ČAK 26 NOVIH VOJNIH SISTEMA: Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme, 11. po redu, počinje danas na Beogradskom sajmu

V. N.

25. 09. 2023. u 07:00

TRADICIONALNI, 11. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme PARTNER 2023, koji počinje danas u Beogradu, predstaviće široj javnosti 26 novih vojnih sistema!

ПРЕД ПУБЛИКОМ ЧАК 26 НОВИХ ВОЈНИХ СИСТЕМА:  Међународни сајам наоружања и војне опреме, 11. по реду, почиње данас на Београдском сајму

Foto Ministarstvo odbrane

U periodu između dve sajamske smo­tre Vojnotehnički insti­tut i domaća odbrambena industrija razvili su čak 66 novih sredstava, a ve­ći deo tog naoružanja i vojne opreme biće izložen pod kupolama beogradskog Sajma sve do 28. septembra.

Govoreći o ubr­zanom napretku od 2018. godine i razvoju naoružanja i vojne opre­me, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse Ministarstva od­brane, brigadni general Slavko Rakić ukazao je da je od tada u naoružanje i vojnu opremu naše vojske uvedeno 188 tipova naoru­žanja i vojne opreme.

- Svetske okolnosti i usložnjavanje bezbed­nosne situacije u regionu i svetu, direktno su uticali na dinamičan razvoj novih borbenih sistema za potrebe Vojske Srbije, prioritetno, za podizanje operativ­nih sposobnosti Vojske, koji su prepoznati i na inostranom tr­žištu - naglasio je, uoči Sajma, general Rakić.

Foto Ministarstvo odbrane

Posetioci će, kako je najavio, moći da vide novo­razvijene artiljerijsko-ra­ketne sisteme, PVO bateri­je, modernizovana borbena i nova oklopna vozila:

- Biće tu i vazduhoplovi, besposadne vazduhoplovne i kopnene platforme, pro­tivoklopni sistemi, tele­komunikacioni i sistemi upravljanja vatrom, vozila, kao i različite vrste vođe­nih i nevođenih raketa...

Foto Ministarstvo odbrane

Prema generalovim rečima, šira javnost će imati priliku da vidi i deo savremenih borbenih sistema koji su proizvod, kako ističe, kapitalnog opremanja VS složenim sistemima iz uvoza. General Rakić navodi da će u sklo­pu međunarodne vojnoteh­ničke i vojno-ekonomske saradnje sa partnerskim zemljama - Francuskom, SAD, Kinom i zemljama sa Bliskog i Srednjeg istoka, iz Azije i Afrike, na Saj­mu izlagati i proizvođači naoružanja i vojne opreme iz tih zemalja.

Pomoćnik direktora Javnog preduzeća "Jugoim­port-SDPR" za komerci­jalne poslove Aleksandar Lijaković ističe da to preduzeće nastupa na Saj­mu u okviru tri svoje po­slovne misije - integraci­ji svih kapaciteta srpske odbrambene industrije na svetskom tržištu, pro­izvodnji i razvoju slože­nih borbenih sistema i opremanju VS sredstvima iz domaće proizvodnje i iz uvoza.

Foto Ministarstvo odbrane

Ugovori u milijardama dinara

MINISTARSTVO odbrane je samo u prethodnih mesec dana sa domaćim fabrikama potpisalo ugovore za nabavku naoružanja u vrednosti od 6,2 milijarde dinara, koje će, rekao je general Rakić, u narednom periodu biti isporučeno Vojsci Srbije:

- Sa "Jugoimportom" domaća industrija potpisala je još jedan ugovor u vrednosti od 3,5 milijardi dinara za potrebe izvoza.

Foto Ministarstvo odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja