Potpisan Sporazum o saradnji Ministarstva odbrane sa Istorijskim institutom (VIDEO)

Novosti online

21. 03. 2024. u 15:45

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i direktor Istorijskog instituta Beograd dr Aleksandar Rastović potpisali su danas, u Rektoratu Univerziteta odbrane, Sporazum o naučnoj i prosvetnoj saradnji. Vučević, tom prilikom, istakao je da je Ministarstvo odbrane započelo niz aktivnosti koje za širu javnost nisu uobičajene za taj resor.

Потписан Споразум о сарадњи Министарства одбране са Историјским институтом (ВИДЕО)

Foto: Novosti

- Obično kada pričamo o Ministarstvu odbrane akcenat, sa pravom, stavljamo na Vojsku Srbije, na naoružavanje, na pitanje regrutacije, na pitanje odbrane naše države i to jeste prioritet u zadacima i ciljevima Ministarstva odbrane. S druge strane, Ministarstvo odbrane ima različite celine, a danas se nalazimo u Univerzitetu odbrane koji se bavi prosvetnom, naučnom i istraživačkom delatnošću - rekao je Vučević.

On je ukazao da je pre neki dan Ministarstvo odbrane i sa Maticom srpskom u Novom Sadu potpisala sličan protokol, navodi se u saopštenju resornog ministarstva. Time pokazujemo, istakao je ministar Vučević, da sve institucije, ustanove i elemente sistema koji su usmereni na očuvanje državnog i nacionalnog identiteta želimo da umrežimo, da budemo okupljeni u jedinstveni tim.

- Ministarstvo odbrane mnogo toga može da dobije od Istorijskog instituta, ali isto tako Istorijski institut može da koristi i ljudske i materijalne kapacitete kojima raspolaže Ministarstvo odbrane - da li je to naš Vojni arhiv, Univerzitet odbrane, određena istorijska građa, Vojnogeografski institut i mnoge druge stvari koje su komplementarne i prave dobru sinergiju sa onim što radi Istorijski institut. Stoga, ovo nije prazno slovo na papiru, već imamo vrlo jasno šta ćemo raditi naredne godine, imajući u vidu da se približava veliki jubilej, a tiče se Nevesinjske puške i početka oslobodilačkih ratova na prostoru Balkana - najavio je Vučević.

On je ukazao i da će timovi Istorijskog instituta i Ministarstva odbrane imati na godišnjem nivou unapred definisane događaje koji će se obeležavati.

- Otvorili smo i neke druge teme. U određenim istorijskim periodima neodgovorno smo se ponašali kao država i narod i nismo koristili sve ono što imamo od znanja, od građe, nismo čitali ono što je trebalo da čitamo, nismo angažovali ljude koji imaju znanje da nam pomognu da razumemo i geopolitičke i političke okolnosti na Balkanu. Nekad nam se to, nažalost, i negativno reflektovalo i imali smo negativne konsekvence - naglasio je ministar. On je dodao da bismo iz toga morali izvući zaključak da u dobroj veri koristimo znanje i ljude koje imamo u Srbiji, koji su patriotski orijentisani i sa kojima možemo da se konsultujemo o određenim pitanjima.

- Tako možemo da razumemo šta su istorijske težnje nekih drugih naroda i država na ovim prostorima i zašto imamo neka otvorena pitanja, ali i kako bi mogla ta otvorena pitanja da se reše - dodao je Vučević.

Direktor Istorijskog instituta dr Rastović izrazio je zadovoljstvo što je u ime te institucije potpisao sporazum o saradnji sa Ministarstvom odbrane.

- To za Istorijski institut mnogo znači. U daljem periodu našeg naučnog istraživanja široka su polja i mogućnosti naše saradnje. U okviru Ministarstva odbrane je Univerzitet odbrane, Institut za strategijska istraživanja i Vojni arhiv. Istorijski institut baštini istoriju srpskog naroda od ranog srednjeg veka, do formiranja jugoslovenske države i mi smo spremni da u okviru ove saradnje ponudimo stručnu podršku u određenim stručnim ekspertizama, u organizovanju zajedničkih naučnih skupova i već smo konkretno dogovorili aktivnost tokom naredne godine - istakao je Rastović.

On je dodao da će saradnja obuhvatiti i razmenu istraživača i saradnika, učešće na stručnim skupovima i u radu samog Univerziteta odbrane.

- Postoji velika mogućnost saradnje. Ministarstvo odbrane, kao državna institucija, jedna od najvažnijih u državi, imaće u narednom periodu punu stručnu podršku zaposlenih u Istorijskom institutu - naglasio je dr Rastović i zahvalio ministru Vučeviću.

Ovim Sporazumom uređuju se osnove za zajedničku organizaciju i realizaciju domaćih i inostranih naučnih, prosvetnih, izdavačkih i drugih aktivnosti, projekata i programa iz oblasti nauke i prosvete, čiji je cilj da se neguju i promovišu delatnosti te dve institucije, imajući u vidu njihovu zajedničku naučnu i prosvetnu ulogu u savremenom društvu. Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović, šefovi kabineta potpredsednika Vlade i ministra odbrane Žarko Mićin i brigadni general Goran Momčilović, kao i pripadnici Univerziteta odbrane i Istorijskog instituta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)