CIKLON "BOMBA" REMETI VREME U SRBIJI: Slede nam obilni vetrovi i pljuskovi, a evo gde je moguć sneg

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

26. 03. 2024. u 15:33

VEOMA snažna ciklonska aktivnost zahvatila je Evropu s Atlantika. Narednih dana veoma snažan i prostran ciklon nalaziće se nad Evropom sa centrom iznad Atlantika u blizini jugozapadne obale Irske.

ЦИКЛОН БОМБА РЕМЕТИ ВРЕМЕ У СРБИЈИ: Следе нам обилни ветрови и пљускови, а ево где је могућ снег

Foto: P. Milošević

Očekuje se pad vazdušnog pritiska na svega 955 milibara, što se smatra "eksplozijom" ciklona, jer se očekuje drastičan pad vazdušnog pritiska.

Ovaj snažan ciklon očekuje se narednih nekoliko dana i celoj zapadnoj i jugozapadnoj Evropi donosiće veoma obilne kiše i pljuskove, ali i jake i olujne vetrove.

U oblasti Atlantika očekuju se i orkanski udari vetra od 120 km/č, a na otvorenom delu i preko 150 km/č.

Ovaj ciklon doneće olujne vetrove sve od Portugalije i Španije preko Francuske do Velike Britanije i Irske, a ujedno ove predele očekuju i vrlo obilne kiše, dok se u Pirinejima i planinama Španije i južne Francuske očekuju obilne snežne padavine, navodi Đorđe Đurić u svojoj prognozi.

Inače, ovaj snažan ciklon ka većem delu Evrope usloviće snažna južna strujanja, a talas obilnih pljuskova sa grmljavinom zahvatiće i centralni deo Mediterana i oblast Jadrana, dok se u Alpima očekuje obilni sneg, pri čemu bi palo i više od pola metra snega, a u nižim predelima i više od 200 litara kiše po kvadratnom metru, uz pojavu poplava i bujica. Najjače oluje i obilne padavine očekuju se u Italiji, na južnim padinama Alpa i u oblasti Jadrana.

Ciklon sa Atlantika konstantno će narednih dana ka Evropi slati snažne oblačne i padavinske sisteme.

Ciklon s Atlantika od danas će snažno uticati i na vreme u Srbiji.

Od danas do petka se očekuje veoma vetrovito vreme, uz jake i olujne udare jugoistočnog vetra, a košava će na jugu Banata imati olujne udare od 100 km/č.

U sklopu ciklona preko Srbije će sa Jadrana u noći između utorka i srede i srede i četvrtka preći dva oblačna sistema sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

S obzirom na to da će ciklon ka Evropi doneti izražena južna strujanja, sa severa Afrike preko Mediterana i juga Evrope stići će i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa se u predelima sa padavinama očekuju prljave padavine.

Krajem sedmice još jedan snažan ciklon sa Atlantika pogodiće Evropu, ali će se svojim centrom sada obrušiti južnije na Portugaliju i Španiju i tim predelima doneti novi talas veoma obilnih padavina, kiše i snega, ali i hladnijeg, pa skoro i pravog jesenjeg vremena.

Istovremeno, jugoistok Evrope i naše područje zahvatiće pravo letnje vreme, uz temperature iznad 25 °C, lokalno i do čak 30 °C.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: PODCAST DR NOVOSTI - Domina Spasić: Kako sam pobedila rak ?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave