MEKSIKO ŽELI RUSKO ĐUBRIVO I ČELIK: Jača ekonomska sadnja dve zemlje

Novosti online

10. 07. 2023. u 22:53

MEKSIKO razmatra načine za povećanje bilateralne trgovine sa Rusijom, izjavio je meksički ambasador u MoskviEduardo Vilegas Megijas.

МЕКСИКО ЖЕЛИ РУСКО ЂУБРИВО И ЧЕЛИК: Јача економска садња две земље

Foto: Printskrin/Jutjub/ NTV Kenya

Prema njegovim rečima, Meksiko je zainteresovan za povećanje uvoza ruskogđubriva, koje trenutno dobija preko trećih zemalja.

"Vlada izdvaja velika sredstva za đubrivo, a ovo je uslov za razvoj poljoprivrede.Izvozđubrivaiz Rusije se odvijao preko određenih posrednika, kao na primer privatnih preduzetnika. Međutim, meksička vlada želi da razmotri kupovinu velikih količina đubriva za poljoprivredu uz podršku ruskih vlasti", rekao je ambasador za "RIA Novosti".

Dodaje da je Meksiko zainteresovan i za povećanjeuvoza ruskog čelika, a da želi i da poveća izvoz tekile u Rusiju.

"Bilo bi dobro da povećamo izvoz tekile za 200 ili 300 odsto.Povećanje izvoza tekile u Rusiju je najlakši način da se podstakne međusobna trgovina", kaže Megijas.

On je napomenuo da je većina tekile koju proizvode veliki proizvođači namenjena drugim tržištima, pre svega Sjedinjenim Američkim Državama,ali da Meksiko želi da podrži manje proizvođače i vlasnike plantaža biljke agave (od koje se pravi ovo alkoholno piće) kroz izvoz u Rusiju.

Meksiko je, takođe, u pregovorima sa ruskim proizvođačem alkoholnih pića "Kristal" za nabavku ekstrakta vanile, koji se može koristiti u proizvodnji alkohola. Meksiko planira i da isporučuje vanilu ruskim fabrikama konditorskih proizvoda i pregovara o izvozu kakaoa u zemlju.

Prema podacima ruske Federalne carinske službe, rusko-meksička bilateralna trgovina u 2022. iznosila je otprilike 3,8 milijardi dolara. Ranije ove godine, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Rusija želi da poveća trgovinsku razmenu sa Meksikom i da radi na zajedničkim projektima u oblasti energetike, farmacije i poljoprivrede.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?