EVROPSKO MESO GURA POSKUPLJENJE? Kako će na naše tržište uticati skok svinjetine u EU

E.B.T.

25. 08. 2023. u 16:03

CENA svinjetine je u Evropi skočila oko 30 do 40 odsto, a stručnjaci smatraju da i u našoj zemlji treba očekivati blago poskupljenje mesa. I prasići za tov iz uvoza skuplji su za 45 procenata u odnosu na prošlu godinu. U Srbiji je do sada zbog afričke kuge svinja eutanazirano 31.400 životinja, što je 1,25 odsto od oko dva i po miliona, koliko ih ukupno imamo. Agroekonomista Žarko Galetin ocenjuje da je situacija komplikovana i na evropskom i na našem tržištu, ali da su razlozi za to različiti.

ЕВРОПСКО МЕСО ГУРА ПОСКУПЉЕЊЕ? Како ће на наше тржиште утицати скок свињетине у ЕУ

Foto S. Mišljenović

- Kod nas je problem sa afričkom kugom svinja i nadamo se da sada jenjava i da će da se suzbije - navodi za "Novosti" Galetin. - U odnosu na ukupan broj, eutanaziran je veoma mali procenat svinja. To je imalo veći psihološki efekat nego stvarni, ali uznemirilo je javnost i tržište.

S druge strane, kako dodaje, EU vodi takvu politiku, njihova zelena agenda predviđa smanjivanje stočnog fonda zbog uticaja na životnu sredinu. On navodi da su osim toga, poskupeli inputi koji su povećali troškove proizvodnje, što je dovelo do rasta cene svinjetine u Evropi.

- Srbija uvozi oko 10 do 15 odsto svinjskog mesa, jer smo 10 procenata u deficitu da zadovoljimo domaću potrošnju, pre svega kada su prerađevine u pitanju - ukazuje Galetin. - S obzirom da u Evropi rastu cene, to će doći i do nas. Imajući u vidu sve te efekte na domaćem i evropskom tržištu, može se očekivati da i U Srbiji poskupi svinjetina.

On ističe da ne očekuje dvocifreni rast cena, ali smatra da i mali procenat povećanja može da utiče da se srpski potrošač sa svinjetine okrene drugim vrstama jeftinijeg mesa, poput pilećeg. Prema rečima Bojana Stanića iz Privredne komore Srbije, uvoz živih svinja je na istom nivou kao prošle godine, ali su skuplje za 45 odsto. On ocenjuje da će svinjetina, čija je cena u Evropi već porasla, i kod nas poskupeti. Taj rast će, kako dodaje, pogurati nagore i cene drugih vrsta mesa, jer će se koristiti kao zamena za svinjsko.

- Oni koji se bave prodajom svinjetine svakako će imati u vidu ekonomsku moć stanovništva - navodi Stanić. - Cene će ići nagore, ali u razumnom nivou, s obzirom na to da kontinuirani pad kupovne moći građana poslednjih šest meseci.

Sličnog je mišljenja i Galetin, koji ističe da se mora imati u vidu potrošački potencijal naših građana.

- Ne mogu cene unedogled da rastu - navodi Galetin. - Mora da se nađe nivo koji srpski potrošač može da podnese.

U 10 opština odjavljena zaraza

NIJE moguće da se meso svinja obolelih od afričke kuge nađe u mesarama i restoranima, jer nijedna životinja ne može dospeti u klanicu, a da prethodno nije kontrolisana. Ovo su juče poručili iz Ministarstva poljoprivrede, navodeći da je zaraza do sada proglašena u 45 jedinica lokalne samouprave, u 10 je već odjavljena, dok će u osam to biti urađeno u narednih pet dana. Paralelno se, kako ukazuju, pojavljuju nova žarišta i sada se naročito prati situacija u pojasu uz reke Savu i Drinu. Stanje na terenu se stalno menja, pa se posle zaustavljanja nelegalnog transporta, sada kao nužno pokazalo delovanje ekološke inspekcije, kako bi se zaštitila životna sredina, jer se uginule svinje bacaju u reke i zakopavaju u zemlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu