DO MAĐARSKE 120 NA SAT PRE ROKA: Brza pruga od Novog Sada do Subotice biće izgrađena do kraja 2024.

M.S.

05. 10. 2023. u 18:05

BRZA pruga od Novog Sada do Subotice, odnosno granice sa Mađarskom biće završena do kraja 2024. godine, što je šest meseci pre roka, izjavio je juče ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

ДО МАЂАРСКЕ 120 НА САТ ПРЕ РОКА: Брза пруга од Новог Сада до Суботице биће изграђена до краја 2024.

Foto: D. Milovanović

- Radimo sa najboljim kompanijama na svetu, pruga će biti pre roka i nadam se da ćemo već od marta 2025. moći da se vozimo brzim prugama do Subotice - rekao je Vesić.

On je tokom obilaska naselja Liman 2 sa gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem rekao da je Srbija u ovom trenutku na 15 kilometara postavljenih šina za ovu brzu prugu od ukupno 108 kilometara.

- Ukupno je završeno oko 76 odsto radova na donjem stroju i oko 57 odsto radova na svim nadvožnjacima, podvožnjacima i svemu što se radi. Po ugovoru ova brza pruga treba da bude završena do Subotice, tačnije do granice sa Mađarskom do sredine 2025, a mi očekujemo da će biti završena do kraja naredne godine, odnosno oko šest meseci pre roka - rekao je Vesić.

On je objasnio da to znači je planirano da se sa testiranjem vozova počne već u januaru 2025. kao i da tri meseca treba za taj posao.

 

 

- Naručili smo vozove za testiranje za brzu prugu, što znači da ćemo mi možda već u martu, aprilu ili maju 2025. na našem delu brze pruge da pustimo brze vozove i povežemo Beograd, Novi Sad i Suboticu. Planirano je da se od Beograda do Subotice putuje sat i 12 minuta, a od Novog Sada do Subotice 45 ili 46 minuta. Kod nas u Srbiji se sve radi po ugovoru kada je reč o brzoj pruzi - kazao je ministar.

Vesić je naglasio i da kada je reč o radovima sve usaglašeno sa standardima EU, podsećajući da se Srbija letos apsolutno usaglasila sa svim standardima i primenila sve direktive EU kada je reč o železničkom saobraćaju, jer smo na evropskim železničkim koridorima i "drugačije ne možemo da funkcionišemo".

Menjaju živote

Brza pruga će znatno promeniti i način života građana u tom delu Vojvodine. Kada Mađari budu završili svoj deo posla, kako je dogovoreno sa Mađarima, kada jednom uđete u voz više nema stajanja na granicama, jer će pasoške kontrole biti u vozu - istakao je ministar Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori