NOVA STOLARIJA ZA JOŠ 150 DOMAĆINSTAVA: Ministarka uručila ugovore građanima na Paliluli

E.B.T.

27. 12. 2023. u 14:44

MINISTARKA rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je danas ugovore za energetsku sanaciju za 147 domaćinstava na Paliluli, a za subvencije je na ovoj beogradskoj opštini obezbeđeno više od 17 miliona dinara.

НОВА СТОЛАРИЈА ЗА ЈОШ 150 ДОМАЋИНСТАВА: Министарка уручила уговоре грађанима на Палилули

FOTO: Grad Zrenjanin

- Palilula je peta opština u Beogradu u kojoj građani dobijaju ugovore za energetsku sanaciju domaćinstava, a ugovora je ove godine bilo koliko u prethodne dve godine zajedno – rekla je ministarka. - Javni poziv na Paliluli će biti otvoren dok se ne iskoriste sva sredstva.

Ona je pozvala građane da nastave da se prijavljuju i istakla da je društvo kroz veće subvencije bliže ostvarivanju ciljeva u oblasti energetske efikasnosti i da je veoma važno da beogradske opštine budu redovni učesnici na javnim pozivima. Prema njenim rečima, do sada je u Srbiji oko 2.000 građana, u više od 30 opština i gradova, dobilo ugovore, od čega je u Beogradu oko 330, i oni mogu da počnu sa radovima.

- Obezbedili smo dovoljno novca da i u naredne četiri godine podržimo građane da smanje potrošnju i očekujemo da oko 50.000 domaćinstava bude obuhvaćeno subvencijama – istakla je ministarka. - Takođe, za energetsku sanaciju u stambenim zgradama koje su priključene na sistem daljinskog grejanja, biće produžen javni poziv do početka februara, u okviru posebnog programa, koji država takođe finansira.

Oko 500 zgrada, sa blizu milion kvadratnih metara, kako dodaje, biće obnovljeno u okviru programa u celoj Srbiji. Za izradu kompletne dokumentacije i polovinu troškova radova obezbeđena su bespovratna sredstva, a preostalih 50 odsto građani će moći da otplate u periodu od 10 godina, pri čemu bi im računi za grejanje ostali isti ili neznatno veći nego pre učešća u programu.

MAKSIMALAN POPUST ISKORISTILA SKORO TREĆINA POTROŠAČA

MINISTARKA Dubravka Đedović Handanović je ocenila da je proces energetske tranzicije pitanje budućnosti svih nas i da svi možemo dati svoj doprinos da imamo dovoljno energije, zdravu životnu sredinu i da je sačuvamo i za buduće generacije. Jedan od načina da to uradimo jeste da smanjimo potrošnju energije. Država se potrudila da to bude lakše i na različite načine podstičemo štednju, kroz subvencije, popuste za racionalnu potrošnju i olakšice za najugroženije.

-Čak 30 odsto domaćinstava je u oktobru iskoristilo maksimalan popust od 40 procenata za racionalno korišćenje energije, a oko 160.000 najugroženijih ove zime ostvarilo je pravo na olakšice na računima za struju i gas, odnosno grejanje – rekla je ministarka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)