PREZENTACIJA O VAŽNIM PROJEKTIMA: Ministar Mali u Parizu francuskim privrednicima predstavio Ekspo i planove za budućnost Srbije(FOTO/VIDEO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

09. 04. 2024. u 09:22

TOKOM drugog dana posete Francuskoj, ministar finansija Siniša Mali predstavio je projekte koji su od velikog značaja za budućnost Srbije.

ПРЕЗЕНТАЦИЈА О ВАЖНИМ ПРОЈЕКТИМА: Министар Мали у Паризу француским привредницима представио Експо и планове за будућност Србије(ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Marija Stevanović

Ministar finansija pokazao je prezentaciju na kojoj su prikazani ciljevi koje Srbije nastoji da ostvari u narednom periodu.

- Kao što je predsednik Srbije rekao, Srbija raste! - kazao je Mali, osvrnuvši se na podatke iz prethodnog perioda kada je Srbija beležila neverovatan rast i pored kovida, svetske krize i rata u Ukrajini, te tako postala jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi.

Mali je naglasio i da je ostvarena rekordna stopa zaposlenosti u Srbiji i najniža stopa nezaposlenosti u novijoj istoriji, te stoga želimo još stranih investicija i novih radnih mesta.

Foto: Marija Stevanović

 

- Srbija je dokazala da je jedna od najatraktivnijih destinacija za investitore, zahvaljujući i francuskim kompanijama - kazao je Mali, dodavši da Srbija planira da uloži 19 milijardi evra u naredne tri godine, poveća prosečnu i minimalnu zaradu - prosečnu do 2027. na 1.400 evra, što je ogroman skok u odnosu na onu od tristotinak evra 2012.

Mali je podsetio na ogromne građevinske projekte u Srbiji kad je reč o metrou, putevima, prugama, ali i Bio4 kampusu, najvećem biotehnološkom kampusu koji se, kako je rekao, gradi dok ovo govorimo.

On se ponovo osvrnuo na Ekspo 2027, kao krov svega onoga što se trenutno radi u Srbiji, poput novog grada u gradu - novi nacionalni stadion, akva-park...

Podsetio je i na uspešnu saradnju s francuskim kompanijama u Srbiji poput Vansija, koji upravlja beogradskim aerodromom i postavlja rekorde poput 10 miliona putnika. Podsetio je i na uspehe Er Srbije koja, kako je rekao, leti visoko, pa pomenuo interkontinentalne letove koje s uspehom obavlja naš nacionalni avio-prevoznik, kao i na izgradnju Prokopa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)