BAREL MOŽE DA PREMAŠI I 140 DOLARA? Banke podigle prognoze za cene nafte

E.B.T.

16. 04. 2024. u 17:25

IRANSKI napad na Izrael tokom vikenda povećao je geopolitičke rizike na tržištu nafte u skoroj budućnosti, što je navelo neke banke da podignu svoje prognoze za cene crnog zlata. U zavisnosti od razvoja situacije u tom regionu, njihova predviđanja se kreću od oko 90 dolara po barelu "brenta" što je sadašnji nivo cena, pa do preko 140 dolara ukoliko dođe do eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

БАРЕЛ МОЖЕ ДА ПРЕМАШИ И 140 ДОЛАРА? Банке подигле прогнозе за цене нафте

Foto: Profimedia/Ilustracija

Veći skok nafte na berzama bi pokrenuo novi talas inflacije, koji bi se odrazio i na našu zemlju. Stručnjaci ističu da je neophodno da dođe do poremećaja u proizvodnji, isporuci ili snabdevanju da bi se cena nafte približila prekretnici od 100 dolara.

Domaći analitičari ne očekuju eskalaciju sukoba na Bliskom istoku u narednih šest meseci zbog izbora u SAD, i smatraju da će se u tom periodu crno zlato zadržati na sadašnjim cenama. Srbija je uvozno zavisna od energenata. Sve što se dešava na tržištu nafte utiče i na našu zemlju. Cene na srpskim pumpama zavise od kretanja sirove nafte, a posebno od berzanskih kotacija benzina i dizela. Kako je nedavno saopštila ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović, zalihe nafte i naftnih derivata u našoj zemlji su trenutno na nivou od 80 dana prosečne dnevne potrošnje. Te rezerve su namenjene za nepredviđene okolnosti na tržištu, kao što je prekid u snabdevanju.

Direktor Sektora za strateške analize PKS, Bojan Stanić, ne očekuje širenje sukoba na Bliskom istoku. On ističe da na cene nafte utiču više politički nego ekonomski faktori.

- SAD ne odgovara da dođe do eskalacije na Bliskom istoku zbog predstojećih predsedničkih izbora u Americi - navodi Stanić za "Novosti". - U tom smislu deluje da neće doći do veće krize u narednih šest meseci, tako da bi cene nafte mogle da se održe na sadašnjem nivou u tom periodu.

Svetski analitičari smatraju da cena nafte zavisi od vojnog odgovora Izraela na iranski napad, koji je Teheran pokrenuo u znak odmazde za udar na njegovu amabasadu u Damasku 1. aprila. To će odrediti da li će se esklacija nastaviti ili okončati. Zapadni mediji danas ističu da izraelske snage obećavaju odgovor na iranski napad uprkos pozivima na uzdržanost. Vodeći ekonomski blog "Zerohedž" navodi da su više cene sirove nafte užasna vest za izglede američkog predsednika Džozefa Bajedena da bude reizabran u novembru, jer to znači da se inflacija ponovo ubrzava. Oni smatraju da upravo zato raste verovatnoća da protivnici SAD iskoriste naftu kao ekonomsko oružje protiv Amerike i izazovu sledeći finansijski šok. Tu imaju u vidu Teheran, ili eventualni napad Huta na ključna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

POPUŠTAJU STRAH I CENE

UOČI napada Irana na Izrael, zabrinutost za mogući poremećaj u snabdevanju u petak je podigla cene nafte na 92,18 dolara, što je najviši nivo u poslednjih šest meseci. Nakon što se udar Teherana pokazao kao manje štetan od očekivanog, i opala verovatnoća da će Izrael uzvratiti, u ponedeljak su strahovanja popustila, pa su cene zabeležile blagi pad. Jutros se barel "brenta" držao iznad 90 dolara, a kasnije je oslabio na 89,86 dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave