Feljton

Osnivači srpske industrije

Miša Anastasijević, najveći srpski trgovac ikada, brodovlasnik i industrijalac, bio je poznat kao Kapetan Miša ili "dunavski Rotšild." Po mnogima je bio najbogatiji Srbin ikada. Dunav i lađe na kojima je zaradio prvi novac, presudno su uticali na njegovu poslovnu karijeru i odredili njegov životni poziv.

Tekstovi

GECA KON - Otac modernog izdavaštva

GECA KON - Otac modernog izdavaštva

ONO šo su Vajfert, Bajloni ili Vlada Ilić bili u industriji, to je Geca Kon bio u izdavaštvu i kulturi. Kako je sam rekao, knjige koje je izdavao nije rado čitao, ali je bio nepogrešiv u izboru šta će da štampa.

13. 08. 2020. u 20:07

Srbi u Prizrenu žive kao sužnji

Srbi u Prizrenu žive kao sužnji

KADA se vratio u Prizren, pred kraj 1870. godine, Sima Igumanov se još više uverio koliko je korisna njegova odluka da svoje dalje angažovanje usmeri na ostvarivanje elementarnih prosvetnih i obrazovnih ciljeva i prava srpskog naroda.

08. 08. 2020. u 10:01

Škola na srpskom jeziku

Škola na srpskom jeziku

SIMA je iz Carigrada u Odesu prešao oko 1850. godine. Odesa je tada bila regionalni trgovački centar sa jakom kolonijom srpskih trgovaca i činovnika.

07. 08. 2020. u 07:00

SIMA ANDREJEVIĆ IGUMANOV: Osnivač Prizrenske bogoslovije

SIMA ANDREJEVIĆ IGUMANOV: Osnivač Prizrenske bogoslovije

SIMA Andrejević Igumanov (1804-1882) pripada prvoj generaciji velikih srpskih trgovaca i dobrotvora, rodonačelnik je modernog srpskog zadužbinarstva, ktitor crkava, manastira, škola, još u vreme kada podizanje važnih duhovnih i prosvetnih objekata nije postalo tako česta pojava kod imućnijih Srba.

05. 08. 2020. u 19:44