BELI KRST U NIKOLINIM RUKAMA, NA NJEMU IME PREMINULOG BRATA: Novi Sad se oprostio od Jovana (12), stradalog tokom oluje (FOTO)

Z. GRUMIĆ

24. 07. 2023. u 20:54

DVANAESTOGODIŠNjEG dečaka Jovana Vlaškaliju, koji je tragično izgubio život od udara struje neposredno nakon olujnog nevremena minulog petka u Novom Sadu, danas su na Almaškom groblju na večni počinak ispratili neutešni roditelji, braća, baka i deka, rodbina, prijatelji, komšije, drugari iz škole i sa fudbala.

БЕЛИ КРСТ У НИКОЛИНИМ РУКАМА, НА ЊЕМУ ИМЕ ПРЕМИНУЛОГ БРАТА: Нови Сад се опростио од Јована (12), страдалог током олује (ФОТО)

Foto: Z. Grumić/Privatna arhiva

Svima omiljeni dečak Joca, koji bi od septembra pošao u šesti razred OŠ „Dušan Radović“ na Slanoj bari, sahranjen je u belom kovčegu prekrivenom velikim buketom belih ruža, uz jecaje i suze od bola slomljenih majke Valentine, oca Stevana i braće Aleksandra, Milana i Nikole koji je bio na čelu pogrebne kolone noseći beli krst s imenom svog najmlađeg brata.

Od Jovana se, u ime učenika i celokupnog kolektiva škole, oprostila direktorka Olivera Racić istakavši da je Jovan bio radoznalo dete koje je volelo sve da zna i koje ni u jednom trenutku nije imalo mira.

- Bio si mali zvrk koji nije umeo da stane. Imao si toliko snage da neprestano trčiš i praviš razne nestašluke, a ti si samo slušao svoje srce. Za tebe nije postojalo nešto što je nedostižno i nemoguće – rekla je direktorka i naglasila da je ovo najtužniji dan u školi „Dušan Radović“.

U nastavku govora na ispraćaju svog učenika, obavljajući kako je kazala, najteži zadatak koji jedan direktor škole može da ima, Olivera Racić je istakla da su svi Jovanovi drugari i nastavnici pogođeni njegovim preranim odlaskom iz škole.

BEZ OPELA

DEČAK Jovan Vlaškalija sahranjen je na porodičnom grobnom mestu, na starom groblju gde se već dugo ne obavljaju sahrane. Na večni počinak dečak je otišao bez crkvenog obreda, odnosno opela, budući da nije bio kršten. Tako nalažu pravila i propisi SPC.

- Trebalo je da u septembru počnemo novu školsku godinu, da nas ponovo nasmeješ svojim nestašlucima i odgovorima, da nas podsetiš koliko je lepo i bezbrižno biti dete. Jer baš takvog te pamtim – reči su direktorke o svom tragično nastradalom učeniku, dečaku „radosnih očiju i širokog osmeha“.

Dvanaestogodišnji dečak poginuo je u petak uveče, ubrzo posle strahovite oluje, na putu ka svojoj kući od drugara kod koga je bio tokom nevremena, svratio kod svoje tetke da vidi kako su i da se javi mami da je dobro, budući da nije imao telefon.

Želeći da pokuca na prozor tetkinog stana u prizemlju do ulice, dodirnuo je jedan od poklopaca sandučića za struju i gas, postavljene na zidu, koji su najverovatnije zbog kvara usled nevremena bili pod naponom, što je bilo kobno za mališana.

Majka dečaka, slomljena od tuge i bola, kaže da čitava njena porodica ne može nikako da se pomiri s time da njihovog mezimca više nema.

BORBA ZA ŽIVOT

STANARI zgrade i okolne komšije pokušali su sami da ožive dečaka, dok nije stigla ekipa Hitne pomoći.

- Izvukli smo ga ovde ispred u ulaz, davali mu veštačko disanje, stavili ga na bok. Svi smo praktično klečali oko njega ali ništa nije pomoglo. Hitna pomoć je stigla veoma brzo, radili su predano, svaka im čast ali, nažalost, nije mu bilo spasa – izjavila je dan nakon nesreće, za „Novosti“, jedna od komšinica dečakove tetke.

- Ne znam kako će to njegova braća da podnesu. Strašno nam je Ne znam šta ćemo… Ali, to je sigurno nečija greška. Kako je moglo da se desi da ti poklopci, te instalacije budu pod naponom i da ubiju moje dete. Moga je bilo ko drugi da strada – prouborila je majka Valentina, kratko „Novostima“.

Te kobne večeri su stanari zgrade, čuvši krik dečaka posle udara struje pokušali da ga spasu. Ubrzo je stigla i ekipa Hitne pomoći, sve su učinili ali nesrećnom mališanu, nažalost, nije bilo spasa. Istraga će utvrditi šta je dovelo do strujnog udara koji je prouzrokovao tragediju koja je potresla ne samo Novi Sad nego i širu javnost.

BONUS VIDEO - OVO SRBIJA NE PAMTI: Nezapamćen led kod Trstenika, sve se zabelelo!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)