BELIVUKU MOŽDA NE MORA NOVO SUĐENJE? Šta je moguće posle najava da će predsednica sudskog veća otići iz postupka zbog penzije

Z. Uskoković - V. Crnjanski Spasojević

18. 03. 2024. u 07:00

SUĐENjE organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka krenuće iz početka, jer predsednica sudskog veća Vinka Beraha Nikićević odlazi u penziju krajem aprila.

БЕЛИВУКУ МОЖДА НЕ МОРА НОВО СУЂЕЊЕ? Шта је могуће после најава да ће председница судског већа отићи из поступка због пензије

Foto N. Skenderija

Postoji, međutim, i teoretska mogućnost da ona pređe u Vrhovni kasacioni sud, a da je odatle delegiraju nazad u Specijalni sud kako bi završila sudski proces, koji je duboko ušao u izvođenje dokaza.

Koja je od ove dve varijante izglednija saznaće se vrlo brzo. Ipak, kao grom iz vedra neba je odjeknula vest o odlasku predsednice sudskog veća u jednom od najozbiljnijih sudskih postupaka još od procesa "zemunskom klanu" za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Šta će doneti ova promena saznaće se vrlo brzo. Prema rečima Momčila Bulatovića, predsednika Advokatske komore Beograda, uvek kada se izmeni sastav sudskog veća, a posebno kada se promeni njegov predsednik, suđenje mora da krene iz početka. Ovo je, kaže naš sagovornik, takva situacija, budući da sudija po sili zakona odlazi u penziju.

- U nekim slučajevima se svi dokazi ponovo izvode i ja, lično, mislim da bi po zakonu tako i trebalo - kaže Bulatović. - Međutim, dešava se i da se samo svedočenja i dokazi pročitaju, da se veće sa njima upozna, bez ponovnog izvođenja, da bi se izbeglo odugovlačenje postupka, a ako povreda ne utiče bitno na tok postupka. I jednu i drugu opciju imali smo u praksi, a od sudskog veća zavisi za šta će se opredeliti u ovom konrektnom slučaju.

Momčilo Bulatović, Foto P. Milošević

Momčilo Bulatović

Prema rečima advokata Aleksandra Šćekića, koji u predmetu protiv Belivuka i ostalih zastupa dve porodice žrtava - Lazara Vukićevića i Nikole Mitića, do ponavljanja suđenja ne mora nužno da dođe.

- O budućnosti postupka može samo da se nagađa - navodi ovaj branilac. - Zavisi od same sudije, da li će ona zaista da ode u penziju ili da nastavi da radi u Kasaciji. Ukoliko ode u penziju, onda suđenje mora da se ponovi, s tim što su, u većini predmeta, sve stranke saglasne da se spisi predmeta ne čitaju, nego da se smatraju pročitanim. U ovom slučaju, odbrana može da traži da sve krene i doslovno iz početka.

Kako objašnjava Šćekić, u slučaju da dođe novi predsedavajući sudija i članovi veća, a odbrana nije saglasna da se konstatuje da su pročitani spisi predmeta, ceo dosadašnji deo postupka će morati da se ponovi.

OPTUŽNICA

OPTUŽNICA u ovom trenutku broji tridesetak imena, koje, prema tvrdnjama Tužilaštva za organizovani kriminal, predvode Veljko Belivuki Marko Miljković. Terete se, u ovom postupku, za sedam otmica i ubistva, trgovinu narkoticima, nezakonito držanje oružja, kidnapovanje i silovanje.

Većina članova grupe je u pritvoru od početka februara 2021. U dosadašnjem toku sudskog postupka svi, osim trojice pokajnika, izjasnili su se da nisu krivi. Sporazum sa TOK o priznanju krivice sklopili su Srđan Lalić, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević. Zahvaljujući ovim okrivljenim saradnicima pokrenuti su i novi postupci, poput onih za ubistva u Atini i na Krfu 2020. godine, kada su ubije ni navodni pripadnici "škaljarskog klana" Igor Dedović, Stevan Stamatović, Alan Kožar i Damir Hadžić.

Na samom početku predmet je bio dodeljen sudiji Zorani Trajkovića, koja se žalila, tvrdeći da joj je dodeljen mimo procedure i preko reda. Kada joj je žalba odbijena, otišla je na višemesečno bolovanje. Suđenje je tada povereno sudiji Vinki Berahi Nikićević, koja je u Odeljenju za organizovani kriminal Višeg suda od 2013. godine, iako se znalo da je ona na pragu penzionisanja.

Suđenje ovoj kriminalnoj grupi počelo je pre gotovo dve godine, a pratilo ga je niz opstrukcija odbrane, počev od traženja izuzeća gotovo kompletnog tužilaštva i sudstva, pa do otkazivanja punomoćja branjenicima. Ipak, kada se činilo da se privodi kraju, stigla je vest o penzionisanju predsednika veća.

Do sada su ispitani okrivljeni saradnici, ali i desetak svedoka. Na poslednjem ročištu, početkom marta ove godine, počelo je sa izvođenjem dokaza, pribavljenih preko zaštićene aplikacije "Skaj".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave