NOVI SJAJ ŽIKINE "ZASEDE": Kinoteka digitalno restaurisala čuveni film reditelja Živojina Pavlovića

B. Đ.

24. 12. 2023. u 13:29

JUGOSLOVENSKA kinoteka je digitalno restaurisala čuveni film Živojina Pavlovića "Zaseda" (1969), a novu kopiju će premijerno prikazati u okviru programa "Sezona filmskih klasika", u organizaciji Asocijacije evropskih filmskih arhiva i uz podršku programa Evropske unije Creative Europe MEDIA.

НОВИ СЈАЈ ЖИКИНЕ ЗАСЕДЕ: Кинотека дигитално рестаурисала чувени филм редитеља Живојина Павловића

Pavle Vuisić i Slobodan Aligrudić, Foto Kinoteka

Klasik jugoslovenskog i srpskog crnog talasa moći će da se vidi na besplatnoj projekciji u sali "Makavejev" 28. decembra u 20 sati i od 21 sat na jutjub-kanalu Kinoteke.

- Ovo je treći put da Jugoslovenska kinoteka učestvuje u programu Evropske asocijacije filmskih arhiva. Do sada se evropska publika upoznala i sa filmovima "Grešnica bez greha" Koste Novakovića i "Klakson" Kokana Rakonjca, u prethodnim izdanjima ovog projekta - izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteka.

Za svoje ovogodišnje učešće u ovom značajnom evropskom projektu Jugoslovenska kinoteka je odabrala ostvarenje koje je, kako stoji u saopštenju, intimno bilo najdraži Pavlovićev film, jer prikazuje vreme njegove rane mladosti, a današnjoj mladoj generaciji može biti zanimljiv iz više aspekata - estetskih, žanrovskih, ideološko-političkih.

- U filmu "Zaseda", na vrlo ubedljiv i skladan način, ukrštaju se opsesivne teme opusa Žike Pavlovića. Kroz svoj prepoznatljiv stil, pretežno sačinjen od kompleksnih dugih kadrova, reditelj se sa lakoćom kreće između društvenog i političkog, sa jedne, i ličnog i psihološkog plana, sa druge strane - poručuje Pantelić.

Žika Pavlović, Foto Kinoteka

Glavni junak, mladi idealista Ive, u izvanrednom tumačenju Ivice Vidovića, oduševljeno učestvuje u obnovi zemlje posle Drugog svetskog rata. U želji da služi revoluciji uključuje se u Oznu. Međutim, ubrzo uviđa mahinacije karijerista i konformista, te postaje razočaran i ogorčen.

U glumačkoj ekipi bili su Milena Dravić, Severin Bjelić, Slobodan Aligrudić, Pavle Vuisić, Dragomir Felba. Film je snimio Milorad Jakšić Fanđo, a montirala Olga Skrigin, u produkciji "Centar filma" iz Beograda.

Na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli "Zasedu" su napali partijski filmski kritičari, tako da nije ušla u bioskope, mada nije zvanično zabranjena. Film je na festivalu u Veneciji 1970. godine dobio diplomu CIDALC, a na prvom Festu, 1971. prikazan je u programu "Konfrontacije", u selekciji Dušana Makavejeva.

Ivica Vidović i Milena Dravić, Foto Kinoteka

Retrospektiva i monografija

PREMIJERA digitalno restaurisane "Zasede" održava se 28. decembra, na datum kada je 1895. godine u Parizu održana prva filmska projekcija na svetu. Time se zaokružuje program posvećen Žiki Pavloviću, povodom 90 godina od rođenja i 25 godina od smrti velikog reditelja. Jugoslovenska kinoteka je ove jeseni priredila veliku retrospektivu Pavlovićevih filmova i objavila monografiju o njegovom stvaralaštvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024