SIMONIDINA KRUNA I KRALJ PETAR NA VOLOVSKIM KOLIMA: Novo na izložbi "Čekajući stalnu postavku" Istorijskog muzeja Srbije (FOTO)

M.A.K.

24. 01. 2024. u 16:21

PORODICA Maravić pozajmila je Istorijskom muzeju Srbije delo slikara Miodraga Petrovića "Kralj Petar Prvi Karađorđević na volovskim kolima", koje će u narednom periodu biti deo izložbe "Čekajući stalnu postavku".

СИМОНИДИНА КРУНА И КРАЉ ПЕТАР НА ВОЛОВСКИМ КОЛИМА: Ново на изложби Чекајући сталну поставку Историјског музеја Србије (ФОТО)

Miodrag Petrović "Kralj Petar Prvi Karađorđević na volovskim kolima"Foto IMS

Posle otvaranja, kako je i najavljeno, izložba se povremeno obogaćuje novim predmetima, a jedan od njih je odnedavno i rekonstrukcija krune kraljice Simonide, izrađena u zlatarskoj radionici Marsela i Simona Čivljaka, po uzoru na fresku iz manastira Gračanica.

Prošle godine izložba je prvo dopunjena olovnim pečatom velikog župana Stefana Nemanje iz druge polovine 12. veka, kupljenim u San Marinu od aukcijske kuće "Artemide aste", zatim zlatnikom od 20 dinara kralja Milana Obrenovića iz 1882. i rekonstrukcijama žezla cara Dušana i carice Jelene, koje je starim tehnikama izradio filigranista Goran Ristović Pokimica, a po uzoru na freske iz manastira Lesnovo. Među dopunjenim predmetima su i kristalni bokal sa grbom Kraljevine SHS i novčići vladara iz dinastije Nemanjić.

Foto IMS

Rekonstruisana kruna kraljice Simonide

U narednom periodu izložba će biti obogaćivana novim originalnim predmetima i novim rekonstrukcijama kruna, kao što su krune kralja Mihaila Prvog Vojisavljevića, kralja Tvrtka Prvog Kotromanića i despota Đurađa Brankovića, koje su u procesu izrade.

Istorijski muzej Srbije je na izložbi "Čekajući stalnu postavku" pred posetioce izneo najvrednije predmete iz svojih zbirki među kojima se izdvajaju predmeti koji sudeo zaostavštine dve novovekovne srpske dinastije - Karađorđević i Obrenović. Inače, svake subote od 13 časova organizuje se program "Subota u Istorijskom muzeju", a prateći programi obuhvataju stručna vođenja kroz aktuelnu izložbu, stručna vođenja na posebne teme i kreativne radionice za decu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)