UMETNOST JE KAD SANJAŠ DOK SI BUDAN: Izložbom u "Haosu" Milija Nešić proslaviće 86. rođendan i 70 godina stvaralaštva

Miljana Kralj

22. 09. 2020. u 13:56

JEDAN od naših najznačajnijih živih umetnika, vajar Milija Nešić, napuniće danas 86 godina. Uz rođendan, proslaviće i sedam decenija stvaralačkog rada, izložbom u beogradskom "Haosu".

УМЕТНОСТ ЈЕ КАД САЊАШ ДОК СИ БУДАН: Изложбом у Хаосу Милија Нешић прославиће 86. рођендан и 70 година стваралаштва

Milija Nešić / Foto V. Danilov

Ali to nije sve (kako kažu u reklamama): galerija jedinstvena po tome što se kod nas jedina specijalizovala za bazični likovni izraz - crtež, upravo će Milijinom postavkom obeležiti četvrt veka postojanja.

- Umetnost je san koji ljudsko biće sanja u budnom stanju - tvrdi Nešić. - Umetnost je duhovna avantura u nepoznato. Oduvek je bila nagonska potreba ljudskog bića, podjednako data onom ko je stvara kao i onom ko je prima. Naš pećinski prapredak se uspešno bavio umetnošću, a da za umetnost i svoju umetničku osobinu nije znao. Prapredak je stvarnost objašnjavao prvo umetnošću, a kasnije naukom. Umetnost je nagonska, nadumna životna potreba mikro i makro sveta kosmosa.

Za umetnika, sa kojim večeras zajedno slave jubileje, osnivač galerije "Haos" Borka Božović, kaže da je životnim stavom, čestitošću, nepotkupljivim duhom i, pre svega, svojim osobenim likovnim delom - postao simbol nepristajanja, pobornik pobune protiv laži i nasilja svake vrste, personifikacija slobodnog čoveka u haotičnom svetu u kome danas živimo.

- Kao vizuelni stvaralac ogledao se u više različitih medija među kojima crtež, svakako, zauzima mesto suštinske zamisli dela, temelj svakog njegovog likovnog promišljanja, bilo da je reč o skulpturi, slici, fotografiji ili ovoj veoma izražajnoj i samostalnoj likovnoj disciplini - objašnjava sagovornica. - Crtež je bio i ostao Milijin nezaobilazni likovni govor.

Uz crteže, autor rođen 1934. u Nišu, u "Haosu" će izložiti i čuvene "mrdalice", koje su mu svojevremeno donele široku popularnost, širom bivše Jugoslavije.

Pomoćnik lasta

SVOJ dar Nešić je otkrio kada se kao dečak tokom Drugog svetskog rata sa porodicom skrivao na dedinom imanju u selu Bresničić blizu Prokuplja:

- Pomagao sam lastama da prave gnezda od blata u seoskoj štali. Možda je to bila prva skulptura. Od tog istog blata, koje sam nalazio pored bunara u svom dvorištu, pravio sam životinje, male glave i figure ljudi iz svoje okoline. Zauvek mi je ostalo u pamćenju seosko prelo na kojem mi je deda Radivoje na svetlosti petrolejske lampe pokazao svoje crtačko umeće. Imati olovku i papir za vreme rata bila je privilegija. To je za mene bio podstrek da crtam na svim ravnim površinama.

- Ovaj likovni stvaralac prešao je veoma zanimljiv put kroz nekoliko različitih faza rada, čak različitih stilova, pre svega eksperimenata, proizašlih iz širine njegovih interesovanja - podseća Božovićeva.

Ranih sedamdesetih, izvodio je Nešić i konceptualne performanse na pesku formirajući integralnu, živu sliku prirode, dodaje sagovornica:

- Linijama je crtao po pesku galeriju u kojoj izlaže svoje radove, zatrpava ih u pesak i simbolički se oprašta, kako je sam govorio, od pozitivističkog odnosa prema životu, razočaran u prevrtljivu prirodu čoveka i stvarne domete humanizma u obezljuđenom svetu.

Dela Milije Nešića

Ali čime god da se bavio Milija Nešić, postavljao je pred sebe jedan cilj: "biti ne samo umetnik nego i čovek". I po tome se razlikovao, i i dalje se razlikuje, od mnogih na likovnoj, ali i na našoj kulturnoj i javnoj sceni.

- Celokupan njegov opus, uz ovaj crtački, svedoči o svetu u kome umetnik živi, što je i bila njegova bitna tendencija. Stoji kao svedočanstvo o našim zabludama, promašajima i ćudima ljudske prirode. Svakako je i potvrda umetnikovog doslednog, odabranog estetičkog stava i ozbiljnog etičkog digniteta. Čast nam je predstaviti ga u "Haosu" povodom našeg jubileja - zaključuje Borka Božović, u čijoj galeriji je do sada predstavljeno više stotina likovnih postavki, koja je bila mesto okupljanja i utočište za umetnike raznih struka, ali i misleće ljude, prostor susreta sa vernom publikom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)