USPONI I PADOVI DUŠE: Izložba Mile Gvardiol u prodajnoj galeriji "Beograd", na Kosančićevom vencu

M. A. K.

26. 11. 2020. u 06:34

STEPENIŠTA su ključni motiv nove serije slika Mile Gvardiol, koja će od danas biti pred publikom u Prodajnoj galeriji "Beograd", na Kosančićevom vencu. Naziv za ovu postavku autorka je pronašla u citatu svetoga Petra - Quo vadis, Domine? (Kuda ideš, Gospode?")

УСПОНИ И ПАДОВИ ДУШЕ: Изложба Миле Гвардиол у продајној галерији Београд, на Косанчићевом венцу

Radovi Mile Gvardiol / Foto promo

- Sasvim je jasno da se umetnica interesuje za simbologiju stepenica, da je istražila istoriju i značenje i da je privlači upravo njihova dualnost i nedoumica da li se penjemo ili silazimo - ističe dr Miona Marta Marković, akademski slikar i istoričar umetnosti, u katalogu. - Arhitektonski posmatrano, stepenice su konstruktivni element pomoću koga vertikalno ujedinjujemo prostore različitih nivoa, a ove Miline mogu se emotivno čitati kao stepenice naše duše. Spona između onog što je prošlo i onog što iščekujemo na svom putu, spoj različitih odluka i stanja - skalinate kao univerzalni simbol naših uspona i padova.

Kako ističe Markovićeva, Mila Gvardiol je predstavnica srednje generacije već afirmisanih beogradskih vizuelnih umetnika koja je u stalnom preispitivanju stvari i odnosa iz svoje najbliže okoline:

- Ona pre svega oseća a potom i prenosi, u različitim likovnim tehnikama, impresije iz njoj bliskog života dovodeći gledaoca pred odluku.

U delima ciklusa koji će se naći u Prodajnoj galeriji "Beograda", zapaža slikarka i istoričarka umetnosti, ponuđeno je više mogućnosti: konstantno stremljenje ka višim nivoima, ciljevima i putevima, vraćanje na poznato i već viđeno, ili nekretanje i ostajanje u sadašnjem vremenu.

- Ponekad je neminovno otići i korak unazad da bi se smelije zakoračilo u budućnost, "silazak" i stagniranje nisu nužno simboli degradacije i propadanja. Ukoliko instinktivno "pretrčite" Miline stepenice pogledom, nepogrešivo ćete znati koji je vaš put - zaključuje se u tekstu kataloga postavke koja će trajati do 14. decembra.

GVARDIOL - MILA GVARDIOL

ROĐENA 1979. u Beogradu, gde je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a potom i doktorirala na Univerzitetu umetnosti, Mila Gvardiol je do sada imala 27 samostalnih i oko 250 grupnih izložbi u zemlji i regionu. Nekoliko puta je nagrađivana za svoj rad, a RTS je 2013. producirao dokumentarnu emisiju o njenom stavralaštvu "Gvardiol - Mila Gvardiol".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri