STOJILJKOVIĆ U TRCI ZA POA: Pripovetka niškog pisca u konkurenciji za prestižnu nagradu

D.B.M.

09. 01. 2021. u 23:41

NIŠKI pisac Dejan Stojiljković ušao je u trku za prestižnu nagradu „Edgar Alan Po“.

СТОЈИЉКОВИЋ У ТРЦИ ЗА ПОА: Приповетка нишког писца у конкуренцији за престижну награду

Foto A. Stanković

Pripovetka „Neonski bluz“, po kojoj nosi naslov njegova najnovija zbirka priča, prvobitno objavljena na engleskom jeziku u antologiji Belgrade Noir njujorškog izdavača Akashic Books, našla se na godišnjem spisku dela koja će se nadmetati za prestižnu nagradu „Edgar Alan Po“. „Neonski bluz“ je nominovan u kategoriji „najbolja kratka priča“.

Nagradu „Edgar Alan Po“ ili popularno „Edgar“ dodeljuje udruženje Mystery Writers of America sa sedištem u Njujorku. Nagrada se dodeljuje od 1946. godine, a među dosadašnjim dobitnicima su Agata Kristi, Rejmond Čendler, Džon Le Kare, Stiven King. Ju Nesbe je bio nominovan za roman „Nemesis“. Nominacije u svim kategorijama biće objavljene 19. januara 2021. – na rođendan Edgara Alana Poa, a imena dobitnika znaće se krajem aprila ili početkom maja.

Stojiljković je do sada bio nominovan za međunarodne nagrade „IMPAK Dablin“ i „Balkanika“, a strip adaptacija romana „Konstantinovo raskršće“ našla se u godišnjem izboru najboljih svetskih stripova renomiranog teoretičara devete umetnosti Pola Graveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)