MESEČNO 15.000 DINARA: Stipendije za 80 kandidata u okviru projekta "Srbija za Srbe iz regiona"

B.B.

10. 07. 2023. u 16:09

MINISTASRTVO prosvete je donelo je odluku o dodeli stipendija za 80 kandidata u okviru Projekta „Srbija za Srbe iz regiona“ u mesečnom iznosu od 15.000 dinara.

МЕСЕЧНО 15.000 ДИНАРА: Стипендије за 80 кандидата у оквиру пројекта Србија за Србе из региона

arhiva

- Pod sintagmom „Srbi iz regiona”, u skladu sa Zakonom o dijaspori i Srbima u regionu, podrazumevaju se pripadnici srpskog naroda koji žive u Republici Sloveniji, Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Republici Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Republici Albaniji i Mađarskoj - kažu u ministarstvu. - Aktivnom i odgovornom nacionalnom politikom prema pripadnicima srpskog naroda u državama regiona, Republika Srbija čuva njihov identitet – jezik, kulturu, veru, tradiciju i običaje.

Nadležni ističu da vodeći politiku dobrosusedstva i otvorenosti ka ravnopravnoj saradnji sa svim zemljama u regionu, naša zemlja trajno je zainteresovana da se srpska nacionalna zajednica u susednim državama slobodno razvija. U skladu sa Strategijom očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu , izrađen je Projekat „Srbija za Srbe iz regiona” kojim je predviđena dodela stipendija za mlade pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu.

Na konkurs je podneteo 182 prijave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja