NOVI SAD ĆE UGOSTITI AMERIKANISTE: Kongres od 30. juna do 5. jula naredne godine (FOTO)

J. S.

21. 03. 2024. u 12:10

KONGRES amerikanista - ICA, 58. po redu, sledeće godine od 30. juna do 5. jula biće održan u Novom Sadu - najavljeno je u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu.

НОВИ САД ЋЕ УГОСТИТИ АМЕРИКАНИСТЕ: Конгрес од 30. јуна до 5. јула наредне године (ФОТО)

Foto: Grad Novi Sad

O značaju održavanja jednog od najprestižnijih svetskih naučnih skupova govorili su predstavnici Univerziteta, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i Grada Novog Sada. Događaju su prisustvovali i predstavnici ambasada Republike Argentine, Meksika, Kraljevine Španije i Brazila, kao i čelnici ICA koji su istakli da će Međunarodni kongres amerikanista, osnovan 1875. godine u Francuskoj, obeležiti svoju 150 godišnjicu.

Čestitajući zaslužnima za dovođenje 58. izdanja Kongresa u Novi Sad, zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac naglasio je da je razvoj kongresnog turizma jedna od mera Strategije održivog razvoja Grada.

- Naš grad se neprekidno razvija i mi aktivno radimo na unapređenju Novog Sada kao kongresne destinacije. Zato i ne čudi to što se u našem gradu svake godine organizuju brojne nadaleko poznate manifestacije i značajna takmičenja evropskog i svetskog nivoa. Novi Sad je uvek dobar domaćin gostima iz celog sveta. Uveren sam da će tako biti i tokom predstojećeg Kongresa amerikanista – izjavio je Igor Crnobarac.

Foto: N.Karlić

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Marijana Dukić Mijatović objasnila je da je sama kandidatura Univerziteta u Novom Sadu za organizaciju ovako značajnog svetskog događaja vredna velikog poštovanja.

- Naše Ministarstvo poslednjih godina intenzivno radi na uključivanju Srbije u najrazličitije tokove naučnih sadržaja, pokušavamo u našoj zemlji da razvijamo infrastrukturu za unapređenje nauke i inovacija, da budemo dobri domaćini međunarodnih skupova i neophodna podrška našim mladim naučnicima i istraživačima, da dosegnu visine o kojima sanjaju. Ovaj Kongres je sjajna prilika da se povežu naučnici najrazličitijih uzrasta i najšireg spektra obrazovanja, jer nauka treba i mora da bude univerzalan jezik – rekla je prof. dr Marijana Dukić Mijatović.

Po  rečima rektora Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dejana Madića, tokom kongresa, Univerzitet u Novom Sadu biće svetski centar istraživača, profesora i stručnjaka iz 29 oblasti – od antropologije i umetnosti, preko egzaktnih nauka i novih tehnologija do obrazovanja, geografije i sporta.

- Želja nam je da naš kampus, rektorat i četiri fakulteta suorganizatora budu stecište vrhunske nauke, akademskog suživota, kulturnih programa i razmene znanja i ideja, iz kojih će proizići brojni novi vidovi saradnje i međunarodni projekti – istakao je prof. dr Madić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave