MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA: Sloboda, jednakost i pravda za sve

Novosti online

11. 12. 2023. u 07:26

MEĐUNARODNI dan ljudskih prava se obeležava 10. decembra, na dan kada je 1948. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima. Ovaj dokument je prvi i najvažniji međunarodni akt koji je proglasio ljudska prava kao zajednički ideal i cilj svih naroda i država.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЉУДСКИХ ПРАВА: Слобода, једнакост и правда за све

Foto: Shutterstock

Univerzalna deklaracija sadrži 30 članova koji definišu prava kao što su pravo na život, slobodu, dostojanstvo, jednakost, pravdu, obrazovanje, zdravlje, rad, mir i mnoga druga.

Međunarodni dan ljudskih prava je prilika da se podsetimo na značaj i vrednost ljudskih prava za sve ljude na planeti. Ljudska prava su osnovna prava i slobode koje pripadaju svakom ljudskom biću bez obzira na njegovu rasu, pol, nacionalnost, veroispovest, političko opredeljenje ili bilo koju drugu razliku.

Ona su univerzalna, nedeljiva, neotuđiva i međusobno povezana.

Tema Međunarodnog dana ljudskih prava 2023. godine je:            Sloboda, jednakost i pravda za sve

Međutim, iako je prošlo 75 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije, ljudska prava su i dalje ugrožena i kršena u mnogim delovima sveta.

Ratovi, nasilje, siromaštvo, diskriminacija, represija, korupcija, pandemija i klimatske promene su samo neki od izazova sa kojima se suočavaju milioni ljudi koji ne mogu da ostvare svoja prava i slobode. Zato je potrebno da se svi zalažemo za poštovanje i zaštitu ljudskih prava, kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou.

Međunarodni dan ljudskih prava je i prilika da se oda priznanje i podrška svim onim pojedincima i organizacijama koji se bore za ljudska prava, često rizikujući svoje živote i slobodu. Oni su heroji i heroine našeg vremena, koji nam pokazuju da je moguće menjati svet na bolje. Njihovi primeri nas inspirišu i motivišu da i mi doprinesemo unapređenju ljudskih prava.

Foto: Shutterstock

Međunarodni dan ljudskih prava je i prilika da se zapitamo šta mi možemo da uradimo za ljudska prava. Možemo da se informišemo, edukujemo, angažujemo, solidarišemo, protestujemo, volontiramo, doniramo, sarađujemo i još mnogo toga. Svaki naš mali ili veliki korak može da napravi razliku. Zajedno možemo da gradimo svet u kome će ljudska prava biti stvarnost za sve.

Srbija država posvećena vrednostima iz Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obeležava danas, i 75 godina od donošenja Univerzalne deklaracije UN o ljudskim pravima da zaštita ljudskih prava treba da bude trajni humanistički nalog i opredeljenje svakog pojedinca i države.

Žigmanov je naglasio da je Srbija kroz istoriju posvedočila da je država posvećena vrednostima koje će kasnije i u Univerzalnoj deklaraciji biti ustanovljene kao univerzalne.

 - Često je braneći slobodu i dostojanstvo svakog čoveka, podnosila žrtve ravne mnogo većim državama. Svojim najvišim pravnim aktima garantovala je slobodu i ljudsko dostojanstvo svakom - dodao je Žigmanov, a saopštilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Žigmanov je istakao da Ustav Republike Srbije počiva na vrednostima i konceptu ljudskih prava - svaki čovek je nosilac neotuđivih ljudskih prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!