SLIKA SVADBE U UŽICU OD PRE 100 GODINA PODIGLA BURU NA MREŽAMA: Komentari pljušte - "Danas pse i mačke oblače i šetaju kao decu" (FOTO)

Novosti onlajn

26. 10. 2023. u 12:26

SVADBA u užičkom kraju tridesetih godina prošlog veka, stoji u opisu fotografije, koja je obišla društvene mreže.

СЛИКА СВАДБЕ У УЖИЦУ ОД ПРЕ 100 ГОДИНА ПОДИГЛА БУРУ НА МРЕЖАМА: Коментари пљуште - Данас псе и мачке облаче и шетају као децу (ФОТО)

Foto: Muzej primenjene umetnosti Beograd

Pre gotovo jednog veka načinjena je fotografija sa jednog venčanja u tadašnjoj Srbiji. Uslikano je mnogo gostiju, sa vencima oko vrata, a na uskim, neobičnim stolovima postavljene su posude sa hranom.

Mnogi su "pokrivenih" glava, a primećuje se da je i tada bilo trubača - da upotpune slavlje.

Ipak, ono što je mnogima privuklo pažnju bilo je "mesto" žena. Uveliko je komentarisano zbog čega su "u vrh sofre" muškarci, te da se žene na fotografiji gotovo i ne vide. Neki su sa velikim otklonom navodili da je takav bio običaj u stara vremena, da je trebalo da se prvo posluže muškarci.

"Krdo muškaraca ždere, jato žena stoji iza. Smatralo se da tako treba. Zato je naša Srbija bila i ostala krajnje primitivna zemlja, nažalost. A busamo se ono evropska civilizacija. Ma gori smo od afričkih plemena. Ajde, bre".

"Zar stoje od stola, čekajući da neko za stolom pojede hranu koju su svojim rukama napravile?"

"Ima i žena! Žene stoje i nisu ostale kod kuće nego čekaju da se muškadija najede, pa onda one da sednu. Tako barem slika kaže! Svadba se pravila tako da svaka domaćica donese po boščaluk sa pitom, piletom, pogačom. Domaćin obezbedi rakiju i vino. Svi zajedno jedu, uzimajući ponešto od svake domaćice. Nema ovde šovinizma, tog muškog: 'žena je kod kuće, pere'. Svi su tu i žene i muškarci. Radili zajedno i gostili se zajedno. Ne znam gde su to neki dečaci čuli da su samo muški na slavlja išli", dva su oprečna komentara.

Tu je i treći, napisan u nešto šaljivijem maniru.

"Dakle, ovako: pošto su ovi ljudi bili glupi da odu u restoran iza ugla, morali su sami da organizuju sve. Na samoj svadbi žene iz svih kuća se organizuju oko poslednjih faza priprema harane i služenja, dok se gosti iz raznoraznih kuća i krajeva ne istutnje, jer hrana neće čarobnim štapićem sama da se iznese. Za stolovima su sedele žene koje su baš udaljene od porodice, pa ne učestvuju u spremanju, a ove što spremaju će napraviti 'brejk' uveče i sesti za sto (...), kad se gosti istutnje, pa sutra opet, jer bi to trajalo više dana".

Među mnogim komentarima izdvajamo i jedan koji se posvetio drugoj temi.

"Glavni akcenat ove slike treba da bude broj mladih ljudi, što je danas retka stvar. Ženili su ih mlade, još uvek zelene, ali su svi bili zdravi i plodni, ostavljali su potomstvo iza sobom. Danas se žene i udaju u kasnim tridesetim, ostave jedno, eventualno se omakne pa budu dva. Ali zato pse i mačke oblače i šetaju kao decu i vode brigu više o njima negoli o svojima".

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)