STUDENT PLANIRAO MASAKR U SPLITU: Sprečen u poslednji čas

Novosti online

11. 05. 2023. u 00:17

STUDENT (22) iz Splita je u pritvoru jer je najavljivao masovna ubistva svojih kolega, a on je otkriven i uhapšen neposredno pre masovne pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar", javlja "Slobodna Dalmacija".

СТУДЕНТ ПЛАНИРАО МАСАКР У СПЛИТУ: Спречен у последњи час

Foto: Shutterstock

Ovaj splitski student je razotkriven pomoću FBI-ja, koji su u njegovom telefonu otkrili jezive planove i video-snimke na kojima se vidi kako drži ručnu bombu i preti da će ubiti svoje kolege.

Uzroci i okolnosti koje su prethodile nezapamćenoj tragediji u beogradskoj osnovnoj školi, podsećaju na nedavni slučaj iz Splita, pišu hrvatski mediji.

Kako se navodi, student psihologije je završio u istražnom zatvoru zbog pretnji masovnim ubistvom svojih kolega na Filozofskom fakultetu.

Osnovna razlika između ova dva slučaja je u godinama počinioca i konačnom ishodu, dok su sve ostale okolnosti prilično slične.

Dok dečak K. K. zbog svojih godina ne može biti krivično odgovoran za svoj čin, splitski student nema tu privilegiju, navodi "Dnevni avaz".

Nakon što je uhapšen, otac dečaka ubice je rekao da je znao da se njegov sin osećao odbačeno, ali da nije primetio ništa neobično u njegovom ponašanju, te da mu je sin često govorio da se nije uklapao u društvo.

U splitskom slučaju, porodično okruženje je gotovo identično budući da otac studenta radi kao inspektor u policiji, a majka je doktorka.

Foto: Novosti

Nije poznato da li su roditelji mladića znali da se on oseća odbačeno, ali nema sumnje da je to bio povod za njegove vrlo ozbiljne pretnje u kojima je pominjao korištenje pištolja marke "glok", a to je i jedno od službenih oružja hrvatske policije i pitanje je na koji je način došao do oružja iz kojeg je, kako se to vidi iz kasnije pronađenih snimaka, pucao.

 

UZNEMIRUJUĆI DETALjNI PLAN

Kasnijim pretragama njegovog stana i drugih prostora koje koristi, nikakvo oružje nije pronađeno.

On, srećom, nije imao priliku da svoje pretnje ostvari, zahvaljujući profesionalnosti i savesnosti hrvatskih državnih organa, koji su prepoznali opasnost njegovog ponašanja i naložili njegovo ponovno hapšenje. Policija je hitno obavila svoj zadatak, a istražni sudija je na osnovu svih dokaza i mišljenja veštaka ocenio da je najsigurnije da mladić završi iza rešetaka istražnog zatvora zbog mogućnosti ponavljanja dela.

Može se samo nagađati šta bi se dogodilo da nije drugi put uhapšen i da je na slobodi dočekao informaciju o beogradskoj tragediji.

Taj mladić je prvo bio uhapšen nakon što je 11. aprila ove godine na jednoj internet platformi, a kako bi zastrašio grupu svojih kolega koji su desetak dana kasnije trebali da polažu kolokvijum, na engleskom jeziku objavio tekst u kojem najavljuje kako i kad će izvršiti napad.

Foto Tanjug/AP

Tada je detaljno opisao da će uzeti pištolj "glok 19", mačetu i lovački nož, da će narediti svima u dvorani da vežu svoje noge, profesoru da mu da ključ da može da zaključa učionicu, da će blokirati ulazna vrata i da će ubiti dvoje studenata. Napisao je da će to uraditi jer ga niko ne primećuje, da nikome nije stalo do njega i da se nalazi u lošem psihičkom stanju.

SNIMAO SE KAKO DRŽI BOMBU DOK NAJAVLjUJE POKOLj

Kad je FBI očito prateći neke ključne reči na toj platformi iz nekih svojih razloga otkrio te poruke, odmah su obavestili hrvatske kolege, te su splitski policajci uhapsili mladića. Tada je nakon ispitivanja bio pušten uz mere opreza, a otvorena je istraga zbog pretnje, te je naložena pretraga telefona i kompjutera.

Sedam dana kasnije, kad je stiglo što se sve nalazi u njegovom telefonu, hitno je naloženo ponovno hapšenje.

Kako je službeno objavljeno, snimio je dva audio-video zapisa sa svojim mobilnim na kojima drži i vrti ručnu bombu M75 govoreći o napadu s ljudskim žrtvama.

Na tim snimcima, uz ostalo, govori kako nije hteo da dođe do ovoga, ali kad ga već "ljudi j***", onda će se i on malo zaigrati i poigrati s njima.

Ističe i kako je očigledno da "te niko ne shvata ozbiljno dok ne počneš da grizeš", da samo mora povući osigurač bombe, te završava rečima "vidimo se p*****…".

Na drugom videu, uz ostalo, pominje kako drži do svoje reči, kako mu je "pun k**** drugih i da ga j***" i da će sve imati svoje posledice.

Najavljuje u tom snimku u kojem drži bombu i svoj prst na osiguraču da "nema povratka", te da nije hteo da dođe do ovoga, da on to nije tražio, piše "Slobodna Dalmacija".

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)