RUŠE GA ZBOG PARKINGA: Spomenik podignuit žrtvama ustaškog režima i borcima vojvođanskih brigada

Tanjug

26. 02. 2021. u 12:33

U Noskovačkoj Dubravi, u Hrvatskoj, seoske vlasti su naložile rušenje spomenika žrtvama ustaškog režima da bi napravili parking za turističke autobuse.

РУШЕ ГА ЗБОГ ПАРКИНГА: Споменик подигнуит жртвама усташког режима и борцима војвођанских бригада

Foto: Printskrin

Spomenik je srušen početkom ove sedmice, a posvećen je poginulim borcima vojvođanskih brigada i žrtvama ustaškog terora u tom mestu. Plan je da spomenik bude premeštan 10-20 metara daje od mest gde se nalazio.

Zamenik župana Virovitičko-podravske županije Igor Pavković kaže da je spomenik sagrađen 50-ih godina prošlog veka u centru sela, ispred tamošnje osnovne škole.

U okviru spomenika nalazi se spomen-kosturnica u koju su sakupljeni zemni ostaci poginulih boraca vojvođanskih brigada s više lokacija u okolini, gde su se tokom Drugog svetskog rata vodile borbe s Nemcima, rekao je Pavković za hrvatski nedeljnik Novosti.

Uklanjanje je inicirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim delovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije ispred čije se upravne zgrada i nalazi.

Uklanjanje je obrazloženo potrebom da se na tom mestu izgradi parkiralište za autobuse, s obzirom na to da se na toj lokaciji nalaze hostel i prihvatilište, kao i da je do epidemije korona virusa tamo dolazilo dosta posetilaca, među kojima i grupe u autobusima.

Pavković kaže da su bili u dilemi jer se, smatra, parking mogao sagraditi na mestu gde bi trebao da bude premešten spomenik, što je, prema njegovim rečima, dobra lokacija za autobuse.

-Time bi se uštedeli troškovi demontaže i premeštanja spomenika. S radovima na uklanjanju spomenika na površinu su se pojavile i kosti vojvođanskih boraca. Zbog nalaska je pozvana policija koja je napravila uviđaj i zatvorila gradilište, dok se pitanje kostiju na reši.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna