"MONSTRUOZAN ČIN": Oglasila se ruska crkva zbog planova da se iznesu svetinje iz Kijevske lavre

Novosti online

26. 06. 2023. u 13:33

RUSKA pravoslavna crkva zabrinuta je zbog informacija da postoji mogućnost da ukrajinske vlasti izvezu u Evropu svetinje i mošti iz Kijevsko-pečerske lavre, rekao je za Sputnjik izvor iz RPC.

МОНСТРУОЗАН ЧИН: Огласила се руска црква због планова да се изнесу светиње из Кијевске лавре

FOTO: Tanjug/AP

- U RPC su zabrinuti zbog informacija od Spoljnoobaveštajne službe o mogućem izvozu moštiju i svetinja iz Kijevsko-pečerske lavre u Evropu - rekao je naš sagovornik.

Oglasio se i načelnik Sinodalnog odeljenja Moskovske patrijaršije za odnose sa javnošću i medijima Vladimir Legojda koji je izjavio da su „informacije o planovima da se svete stvari odnesu iz Kijevsko-pečerske lavre skandalozne, te da zahtevaju hitnu proveru“.

- Dobra Lavre su vlasništvo ukrajinskog naroda i svetskog pravoslavlja generalno. Pokušaj da se ona bilo kud izvezu bio bi monstruozan čin - napisao je Legojda na Telegramu.

On je pozvao da se vernicima Ukrajinske pravoslavne crkve dozvoli da se uvere da su svetinje bezbedne.

Ranije je šef ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin saopštio da je između Kijeva i Uneska postignut dogovor da pošalju hrišćanske svetinje, uključujući mošti svetaca, iz Kijevsko-pečerske lavre na Zapad.

Prema njegovim rečima, planirano je da se oni prenesu u muzeje Italije, Francuske, Nemačke i Vatikana pod izgovorom „spasavanja od ruskih raketnih udara“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?