BAGDAD SE DIGAO NA NOGE: Hiljade demonstranata zahtevale prekid diplomatskih odnosa sa Švedskom

Tanjug

30. 06. 2023. u 22:24

HILjADE pristalica šiitskog populističkog sveštenika Moktada al-Sadra protestovale su danas ispred ambasade Švedske u Bagdadu, zahtevajući prekid diplomatskih odnosa nakon što je ispred džamije u Stokholmu zapaljen Kuran.

БАГДАД СЕ ДИГАО НА НОГЕ: Хиљаде демонстраната захтевале прекид дипломатских односа са Шведском

Foto: Profimedia

Demonstranti su palili velike zastave duginih boja, koje predstavljaju LGBT zajednicu nakon što su stajali na njima dok se u pozadini čitao Kuran. 

Oni su nosili portrete Sadra i njegovog oca, takođe istaknutog sveštenika, kao i iračke zastave.

Al-Sadr je pozvao svoje sledbenike da nastave da pale zastavu duginih boja do osmog lunarnog dana meseca Muharema "jer ih to najviše nervira“. 

Al-Sadr je u četvrtak pozvao na "masovne gnevne proteste ispred švedske ambasade u Bagdadu" i tražio od pristalica da zahtevaju proterivanje švedskog ambasadora i prekid diplomatskih odnosa sa Švedskom. 

Nakon paljenja Kurana, švedska policija optužila je muškarca koji je zapalio Kuran za agitaciju protiv određene etničke ili nacionalne grupe.

U sredu je jedan od dvojice organizatora okupljanja, čije je održavanje dozvolila švedska policija, pocepao i zapalio kopiju Kurana ispred centralne džamije u Stokholmu.

Oko 200 ljudi posmatralo je kako muškarac cepa stranice kopije Kurana i njima briše cipele, a potom na knjigu stavlja slaninu i pali je.

Niz protesta u Švedskoj protiv islama i za prava Kurda pojačao je tenzije sa Ankarom, čija podrška je potrebna Stokholmu za ulazak u NATO.

 

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!