AMERIKA ZAVRNULA SLAVINU VUHANU: Vašington više ne finansira kineski institut

I.S.

20. 07. 2023. u 17:08

SJEDINjENE Države više ne finansiraju kineski Institut za virusologiju u Vuhanu (VIV), jer nije dostavio dokumentaciju koju je tražio Vašington. Reč je o izveštaju koji je trebalo da odgovori na zabrinutost Amerike zbog kršenja protokola o biološkoj bezbednosti u ovoj ustanovi, koja se godinama suočava sa pitanjima o poreklu pandemije kovida 19.

АМЕРИКА ЗАВРНУЛА СЛАВИНУ ВУХАНУ: Вашингтон више не финансира кинески институт

Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo zdravlja i socijalnih usluga SAD zabraniće kineskom istraživačkom telu da učestvuje u vladinim i nenabavnim programima. U najnovijem saopštenju američke Agencije za medicinska istraživanja navodi se da VIV novac zapravo ne dobija od jula 2020. godine.

Poreklo pandemije virusa korona je predmet žestoke debate širom sveta, maltene od kad su prijavljeni prvi slučajevi ljudi u Vuhanu krajem 2019. godine. Direktor FBI Kristofer Rej rekao je u februaru da je tajna služba procenila da je poreklo pandemije "najverovatnije potencijalni laboratorijski incident u kineskom gradu Vuhanu". Kina je to odbacila, istakavši da "ova tvrdnja nema nikakav kredibilitet". Prošlog meseca, američke obaveštajne agencije objavile su, međutim, da nisu pronašle direktne dokaze da je pandemija kovida 19 proistekla iz incidenta u VIV.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!