FEJSBUK NE ŠTETI PSIHI: Studija Unoverziteta u Oksfordu pobija uvrženo mišljenje

B.B.

09. 08. 2023. u 16:55

FEJSBUK ne nanosi psihološku štetu, već čak može biti dobar za mentalno zdravlje, pokazala je nova studija Univerziteta u Oksfordu, prenosi Skaj njuz.

ФЕЈСБУК НЕ ШТЕТИ ПСИХИ: Студија Уноверзитета у Оксфорду побија увржено мишљење

Foto: Tanjug/AP

U istraživanju su, tokom proteklih 12 godina, prikupljani podaci od skoro milion osoba iz 72 zemlje, što ga čini  najvećim  tog tipa.

Prema rečima prof. Endrjua Pžibiljskog, koautora studije objavljene u časopisu "Rojal sosajeti open sajens",  naučnici su "pažljivo proučili najdostupnije podatke i otkrili da se oni ne poklapaju s idejom da je korišćenje Fejsbuka povezano sa štetom, već suprotno".

Rezultati studije pokazuju da je veza između korišćenja Fejsbuka i dobrobiti nešto pozitivnija za muškarce, kao i mlade korisnike.

- Iako su izveštaji o negativnim psihološkim ishodima povezanim sa društvenim mrežama česti u akademskim i popularnim tekstovima, dokazi o šteti (po mentalno zdravlje) su spekulativni više nego konačni -  naveli su autori.

Komentarišući nalaze studije, Piter Ečels, profesor komunikacije psiholoških i naučnih sadržaja na Bat Spa univerzitetu ocenjuje, ipak, da je taj rad deskriptivan i kao takav ne bavi se uzročno-posledičnim vezama.

- Što će reći da ne znamo kako, da li i do koje mere promene usled usvajanja Fejsbuka dovode do promena u mentalnom blagostanju - rekao je Ečels.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu