"NEPOVRATAN PROCES": Lukašenko - Na planeti se gradi novi, pravedniji i razumniji poredak

Novosti online

28. 09. 2023. u 12:35

SVET se trenutno kreće putem koji vodi ka multipolarnosti, što je nepovratan proces, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

НЕПОВРАТАН ПРОЦЕС: Лукашенко - На планети се гради нови, праведнији и разумнији поредак

Foto AP

- Danas je ceo svet na teškom putu formiranja nove strukture međunarodnih odnosa, koja se stabilno kreće ka multipolarnosti. Ovaj proces je nepovratan - kazao je danas Lukašenko u Minsku, primajući akreditive od ambasadora 11 stranih zemalja.

Naime, ambasadori Angole, Mađarske, Egipta, Zimbabvea, Jordana, Kazahstana, Kambodže, Kolumbije, Ugande, Filipina i Ekvatorijalne Gvineje predali su akreditive šefu beloruske države.

Lukašenko je naglasio da se na "planeti gradi novi, pravedniji i razumniji poredak interakcije svih, a ne odabranih država, na principima poštovanja i partnerstva".

- Belorusija, koja je doživela mnoge preokrete i koja je više puta postala poprište vojnih operacija, dobro je naučila lekcije istorije. Naš glavni zadatak je da sprečimo novi svetski rat - naglasio je.

Kako je istakao, Belorusija je uvek vodila odgovornu spoljnu politiku, kao i da se to ne sviđa svim zapadnim zemljama, napomenuvši da nikada u istoriji ta zemlja nije proširila jurisdikciju van nacionalnih granica.

- Vodimo otvorenu i miroljubivu politiku, ali nisu sve zapadne demokratije ovakve. A onda na scenu stupaju argumenti nemoći – sankcije - ukazao je.

Prema njegovim rečima, uprkos spoljnom pritisku, Belorusija nije skrenula sa izabranog puta razvoja. 

- Uprkos svim poteškoćama i barijerama koje stvaraju protivnici na Zapadu, Belorusi nisu skrenuli sa puta razvoja. Naša privreda uporno raste. Pozivamo sve ljude dobre volje da nam se pridruže. U te svrhe uspostavljena je procedura bezviznog ulaska za građane mnogih zemalja - precizirao je Lukašenko, naglasivši da uprkos zapadnim ograničenjima, republika je domaćin međunarodnih kulturnih i sportskih događaja na svojoj teritoriji.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: RUSIJA: Grob Jevgenija Prigožina na Porohovskom groblju u Sankt Peterburgu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave