UKRAJINA "IZVISILA": Amerika odobrila desetine milijardi dolara pomoći, ali samo sa Izrael

Novosti online

03. 11. 2023. u 08:28

PREDSTAVNIČKI dom američkog Kongresa usvojio je plan za pružanje pomoći Izraelu u vrednosti od 14,3 milijarde dolara. Ukrajina je ovog puta ostala praznih ruku.

УКРАЈИНА ИЗВИСИЛА: Америка одобрила десетине милијарди долара помоћи, али само са Израел

Foto: Tanjug/AP

Projekat je podržalo 226 članova institucije koju inače kontrolišu republikanci, dok je 196 njih glasalo protiv.

Demokrate su većinski bile protiv, a njihov lider u Senatu Čak Šumer i pred glasanje je rekao da njegova stranka zakon razmatrati neće, upravo zbog toga što u njemu nema klauzule o Ukrajini.

Bela kuća je prošle nedelje poslala i sopstveni zahtev Kongresu za dodatna budžetska izdvajanja u fiskalnoj 2024. godini, koji uključuje sredstva za Izrael i Ukrajinu, ali se tiče i ulaganja u indo-pacifičku regiju, humanitarnu pomoć i mere bezbednosti granica. Administracija predsednika Džoa Bajdena očekuje da će dobiti oko 106 milijardi dolara za ove potrebe.

Novi predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson je, kako podsećaju "RIA Novosti", ranije jasno stavio do znanja da bi zahtevi za pomoć Ukrajini i Izraelu trebalo da se razmatraju odvojeno. U tom kontekstu, nekoliko istaknutih republikanaca u oba doma Kongresa nedavno je više puta govorilo protiv nastavka finansiranja Kijeva.

Bela kuća se, međutim, oštro protivi republikanskom predlogu zakona u sadašnjem obliku.

Kako je juče saopštila kancelarija za budžet Bajdenove administracije, usvajanje takve inicijative bi poslalo "strašan signal Rusiji i ostatku sveta" o rešenosti Vašingtona i označilo bi "neuspeh u podršci Ukrajini". Ako takav predlog zakona bude usvojen u Kongresu, Bela kuća je zapretila da će na njega staviti veto.

Američki senat danas je inače izglasao imenovanje novog ambasadora u Izraelu Džeka Lua.

- Ambasador stiže u Izrael u kritičnom trenutku. On je neverovatno kvalifikovan, i posvećen je javni službenik - navodi Stejt department.

Demokrate su se zalagale za brzo popunjavanje mesta u ambasadi u Izraelu upražnjenog još od jula, ali su republikanci oštro kritikovali Lua zbog iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, koji je potpisan tokom administracije bivšeg predsednika Baraka Obame.

Lu je bio u Obaminom kabinetu, i bavio se implementacijom sporazuma koja je, kako kažu republikanci, "zakleti neprijatelj Izraela".

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: EKSPLOZIJE ODJEKUJU GAZOM: Zgrade se ruše kao kule od karata - Osveta Izraela je u toku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!