STANJE U POJASU GAZE NA IVICI AMBISA: Potresni prizori u jednoj od poslednjih bolnica, ostalo svega pet lekara da brine o svemu (VIDEO)

Novosti online

09. 01. 2024. u 10:27

JEDNA od retkih preostalih zdravstvenih ustanova u Gazi je na kolenima sa samo pet preostalih lekara, upozorio je šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus i apelovao da bolnica bude pošteđena u borbama koje su zahvatile tu oblast.

СТАЊЕ У ПОЈАСУ ГАЗЕ НА ИВИЦИ АМБИСА: Потресни призори у једној од последњих болница, остало свега пет лекара да брине о свему (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Misija SZO u bolnici El Aksa utvrdila je da je većina medicinskog osoblja pobegla zbog opasnih uslova i naloga za evakuaciju, rekao je Tedros, prenosi "Politiko".

Šef SZO je naveo da je broj ranjenih i mrtvih koji su prevezeni u bolnicu "znatno porastao" proteklih dana, sa više od 120 traumatskih slučajeva i desetinama mrtvih koji svakodnevno pristižu "zbog pojačanog granatiranja, prostrelnih rana, povreda od rušenja zgrada i drugih trauma vezanih za rat" Izraela sa Hamasom.

Proteklog vikenda samo jedan lekar je bio na odeljenju za hitne slučajeve, rekao je Šon Kejsi, koordinator hitnih medicinskih timova SZO, novinarima u bolnici dok su iza njega, na krvavom podu, medicinski radnici zbrinjavali dete.

U novembru su izraelske snage izvršile napad na najveću bolnicu u Gazi El Šifu, tvrdeći da se tamo kriju militanti grupe Hamas.

Dve organizacije za medicinsku pomoć - Medicinska pomoć za Palestince (MAP) i Tim hitne medicinske pomoći (EMT) Međunarodnog spasilačkog komiteta spasavanja (IRC) - saopštile su da se povlače iz Gaze jer je situacija na terenu postala preopasna.

U zajedničkom saopštenju, humanitarne organizacije su navele da je El Aksa poslednja funkcionalna bolnica u srednjem području Gaze. Naveli su i da su izraelske snage bacile letke u kojima su područja koja okružuju bolnicu označena kao "crvena zona" i da su se, kako bi zaštitili svoje osoblje, MAP i IRC povukli iz El Akse.

IDF je pokrenula kopneni napad na Gazu nakon Hamasovog nasilnog napada u Izraelu u oktobru u kojem je ubijeno više od 1.200 ljudi i koje je dovelo do uzimanja skoro 250 talaca. Ministarstvo zdravlja Gaze koje kontroliše Hamas procenjuje da je više od 22.000 Palestinaca ubijeno u borbama.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: POTRAGA ZA TELIMA U RUŠEVINAMA KAN JUNISA: Lokalno stanovništvo izvlači mrtve i ranjene

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave