RATARI DIGLI EVROPU NA NOGE: Bes poljoprivrednika, posle kraćeg smirivanja, ponovo kipti

Bes evropskih poljoprivrednika ponovo kipti. Posle kraćeg smirivanja, opet su krenule akcije nezadovoljnih ratara širom Evrope.

РАТАРИ ДИГЛИ ЕВРОПУ НА НОГЕ: Бес пољопривредника, после краћег смиривања, поново кипти

Foto: Goran Čvorović

U Francuskoj, gde je prošlog meseca bilo najžešće, ponovo je došlo do spektakularnih akcija, na svega nekoliko dana od tradicionalnog pariskog sajma poljoprivrede, najvećeg u ovom delu sveta, koji započinje u subotu.

Razočarani odugovlačenjem u ispunjavanju obećanih ustupaka vlade, traktoristi su izašli na ulice Marselja. U najvećoj mediteranskoj luci pedesetak traktora i oko dvesta poljoprivrednika prodefilovali su glavnom avenijom Kanebijer do Stare Luke. Traktorom sa viljuškom, nalik na buldožer, prokrčili su prolaz, srušili kočiće i stablo na trotoaru, a onda kamionom probili ulaz u Regionalnu direkciju za čovekovu okolinu, da bi je potom napulini slamom. Ispred gradske prefekture istovarili su stajsko đubrivo.

- Dobra stvar u tome je što ovaj miris ostaje. Smrad će ih podsećati na neispunjena obećanja – poručio je jedan besni učesnik protesta.

Jedan poljoprivrednik je povređen. Situacija je daleko od mirne. Mnogi misle da država nije održala reč. Finansijska pomoć, kažu, ne stiže, a nije ni olakšana administrativna procedura. Očekuje se da se danas (sreda) premijer Gabrijel Atal ponovo obrati javnosti.

- Ne želimo sve da polomimo i zapalimo, ali nateraće nas da budemo radikalni. Nemamo šta da izgubimo – izjavio je pobunjeni ratar pred kamerama francuske televizije.

U Gornjim Pirenejima, na krajnjem jugozapadu zemlje, istovarene su stare gume koje sprečavaju prilaz jednom od velikih supermarketa, čime se nastavlja borba protiv nelojalne konkurencije. U oblasti Gar, na jugu, učesnici protesta palili su puna kolica uvezenog voća i povrća.  

Hiljadu kilometara dalje, na severu, u Dankerku, pedesetak traktorista je vozeći sporo u koloni znatno usporilo saobraćaj. Ovde su buntu pridodali i nezadovoljstvo zbog eksproprijacije zemljišta namenjenog za proširenje luke. Kažu da je ovo poslednja opomena pred žešću pobunu. Istovremeno, blokirano je više kružnih tokova širom Francuske. Mnogi obećavaju da će izazvati pometnju na predstojećem Sajmu poljoprivrede. Građani ih podržavaju.

U Češkoj, stotine poljoprivrednika pobunili su se u ponedeljak ispred resornog ministarstva u Pragu. Protestovali su protiv rasta troškova, uvoza ukrajinskih proizvoda i "zelenog pakta" Evropske unije. Vlasti kažu da je reč o "instrumentalizaciji protesta". S druge strane, učesnici bunta su planirali da ostanu u prestonici najmanje dva dana.

Protestuju i poljski ratari. Blokirali su prilaz granici s Ukrajinom u mestu Dorohusk. Zemljoradnike podržavaju rudari i kamionxije. I njihova meta su "evropski zeleni dil" i poljoprivredni proizvodi koji stižu iz susedne zemlje u ratu, oslobođeni nameta. Oko tri hiljade kamiona je zaustavljeno i ne mogu da pređu granicu.

Stotine ratara u Grčkoj traktorima su juče (utorak) krenuli ka sedištu parlamenta u Atini. Ističu zahteve slične onima njihovih kolega širom Evrope. Bune se protiv nelojalne konkurencije, velikog broja normi, ogromnih nameta, slabe zarade. Blokiran je saobraćaj, dok je drugi deo poljoprivrednika stizao autobusima u prestonicu iz cele zemlje.

Nekoliko stotina hrvatskih poljoprivrednika traktorima je takođe izašlo na ulice, tražeći suštinska rešenja od Zagreba i Brisela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!