POSLE DIJALOGA PUTIN – ITALIJANSKA STUDENTKINJA: Otrovni komentari izvesnih italijanskih medija upućeni i jednom i drugom sagovorniku

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

27. 02. 2024. u 19:59

NAKON objavljivanja razgovora italijanske studentkinje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na Forumu oganizvanom na Državnom moskovskom Univerziteu za međunarodne poslove sa temom „Snažne ideje za nova vremena“, gde su razgovarali o Rusiji i Italiji Irene Čekini i njena porodica više su nego na meti italijanskih medija i sa proizvoljnim i nedoličnim epitetima u ocenama iz tog susreta.

ПОСЛЕ ДИЈАЛОГА ПУТИН – ИТАЛИЈАНСКА СТУДЕНТКИЊА: Отровни коментари извесних италијанских медија упућени и једном и другом саговорнику

Foto: AP

Ona postala „proputinovski student“ zato što joj je Predsednik uputio komplimente iskazujući ljubav prema Italiji, „osećao sam se tamo na nekim mestima kao kod kuće, imam tamo još dosta prijatelja“, za otrovne medije iz Lepe Zemlje Putin je međutim Italiji preko Irene poslao „otrovno ćufte“ uoči zasedanja G7 kako bi se „razbio pro-ukrajinski front u Italiji koji je u većini“, a rezultat je „rupa u vodi“. Ne izostaje ni ocena o „amneziji“ devojke koja ne govori o poslovnoj vezi njenog oca sa Rusijom iako to pripada prošlosti kada je izvozio boje, što se moglo i proveriti i nema bilo kakve veze sa njenim gimnazijskim interesovanjem za rusku kulturu i literaturu sa željom da studira u Moskvi.

Njeno mišljenje o „propagandi Zapada protiv Rusije, zemlje bez slobode i demokratije“ i njena tvrdnja da je sve drugačije i da je to samo proizvod Zapada koji godinama napada Moskvu, da se „Rusija smatra kao crna ovca kako bi joj se naškodilo“, „to je laž da nema slobode mišljenja“, zasuto je blatom u brojnim italijanskim medijima, a ona bez uzdržanosti ocenjuje posle više od tri godine života i studija u Moskvi: „Rusija ništa drugo nije radila nego se branila i brani“.

-Ne govorim o vojnim napadima već o komercijalnim i političkim strategijama koje imaju za cilj da nanesu štetu Rusiji, i konstatuje „otišla sam tamo kao strankinja, počela od nule, naučila ruski, postavila pitanje ruskom Predsedniku u auli Fakulteta gde je razgovarao sa studentima i tretirana kao Ruskinja, pitam se kako bi bio tretiran jedan Rus pred predsednikom Matarelom (predsednik Republike Italije Serđo Matarela)“.

Zna da su roditelji uz nju u njenom izboru, nada se da će jednoga dana dobiti rusko državljanstvo i takva izjava izazvala je pravu lavinu, stigle tv kamere i novinari ispred roditeljske kuće i terena gde majka uzgaja lavandu u malom mestu u Lombardiji, odgovaraju im roditelji na provokativna pitanja sa konstatacijom: „ona voli Rusiju i dopala se Putinu ali nije špijun, ona nije Mata Hari, ona je neko ko uči 12 sati dnevno, zašto treba sprečavati snove mlade devojke“ i ponosan na svoju ćerku otac saopštava „sada je posle razgovora sa Putinom pozivaju na rusku televiziju“.

Zvoni telefon tokom jednog intervjua sa roditeljima, javlja se Irene iz Moskve, uključuje se u razgovor i kaže bez ustezanja: „Putin me je pohvalio i učinio da se osećam opušteno, pričala sam bez treme i moj san je da živim ovde (u Moskvi), ima mnogo zajedničkog između Italije i Rusije, bila je to neverovatna emocija jer je sve bilo spontano, način na koji je predsednik Putin razgovarao sa mnom, postavljao mi pitanja, osećala sam se opušteno“.

O cenzuri i disidentima, pitaju italijanski mediji, „to je vaša konstrukcija, ja sam strankinja a tretirao me je kao jednu od ruskih studenata“. Znate li koliko ste buke izazvali u Italiji svojim izjavama o Rusiji „mogu da pretpostavim ali to je stoga što na Zapadu postoji jedna naracija o imaginarnoj realnosti što je plod anti-ruske propagande“. Slede pitanja o  Ukrajini i Navaljnom „ne želim o tome da pričam nisam ekspert za to“.

A potom se dogodio zemljotres, na pitanje novinara da li ste spremni da radite za predsednika Putina ako bi to od vas zatražio: „Što da ne“!

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja