RAFINERIJAMA PRETI KATANAC: Više od petine pogona širom sveta u opasnosti od zatvaranja

I.S.

28. 03. 2024. u 15:45

POGONI za preradu nafte širom sveta, našli su se u nezavidnoj situaciji.

РАФИНЕРИЈАМА ПРЕТИ КАТАНАЦ: Више од петине погона широм света у опасности од затварања

Foto: Profimedia/ilustracija

Više od petine globalnih kapaciteta je u opasnosti od zatvaranja, navodi se danas objavljenom u izveštaju konsultantske kuće za energetiku Vud Mekenzi sa sedištem u Edinburgu. Najveći broj lokacija kojima preti zatvaranje, nalazi se u Evropi i Kini, što dovodi u opasnost da se prerada nafte na svetskom nivou smanji za oko 3,9 miliona barela dnevno.

Ova konsultantska kuća analizirala je 465 kapaciteta za preradu nafte i i došla do ovako crnog zaključka. Razlozi su brojni, a među njima su pad marži na beznin, kao i rastući pristisak da se smanje emisije ugljenika, navodi se u izveštaju.

Oko 30 evropskih rafinerija, zatvoreno je od početka druge dekade ovog veka, pokazuju podaci kompanije Konvejv. Ipak, još radi skoro 90 postrojenja na Starom kontinentu. Ova serija zatvaranja je izazvana konkurencijom novijih i složenijih postrojenja na Bliskom istoku i Aziji, kao i uticajem pandemije korona virusa. I.S.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!