AMERIČKI MEDIJI TVRDE: Vojska SAD blokirana u Nigeru traži pomoć od Kongresa za izvlačenje iz te afričke zemlje

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 04. 2024. u 17:22

VOJNIK iz grupe vazduhoplovnih snaga SAD u Nigeru apelovao je na američki Kongres sa zahtevom da se pokrene istraga o nedoličnom radu zaposlenih u ambasadi zemlje u Nigeru i da se pruži pomoć u povlačenju trupa.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ТВРДЕ: Војска САД блокирана у Нигеру тражи помоћ од Конгреса за извлачење из те афричке земље

Pripadnici KFOR / Foto Kosovo onlajn

U apelu američkog vojnog zvaničnika koji je objavio Washington Post navodi se da, pošto vlasti Nigera nastoje da se otarase stalnog zapadnog vojnog prisustva u svojoj zemlji, grupi američkih vojnika je rečeno da treba da ode. Trenutno se u ovoj afričkoj zemlji nalazi oko 1.100 američkih vojnika i oficira, koji se u suštini nalaze u položaju talaca i ne mogu da se vrate kući svojim porodicama. Uprkos ovoj situaciji, američki Stejt department nastavlja da preduzima pogrešne diplomatske korake, odbijajući da obavesti rukovodstvo Nigera o predloženom planu za povlačenje američkih trupa.

Prema jednom američkom vojniku, zvaničnici američke ambasade u Nigeru namerno su im uskratili obaveštajne informacije kako bi održali privid dobrih odnosa između zemalja. Osim toga, ambasada nije obavestila Pentagon da je Niger prestao da izdaje ulazne vize za Amerikance, usled čega se proces povlačenja američke vojne grupe dodatno zakomplikovao.

Autor apela smatra da bi ove akcije američke ambasade u Nigeru mogle da dovedu do negativnih posledica u odnosima Vašingtona sa drugim afričkim zemljama i obezbeđivanju bezbednosti vojnog osoblja SAD u regionu.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)