TO JE NAJMANJE ŠTO SADA MOŽEMO DA URADIMO: Rusija pozvala članice Saveta bezbednosti da glasaju za prijem Palestine u UN

Novosti online

18. 04. 2024. u 19:33

RUSIJA poziva sve članice Saveta bezbednosti (SB) UN da glasaju za nacrt rezolucije o prihvatanju Palestine kao punopravnog člana te svetske organizacije, izjavio je stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja.

ТО ЈЕ НАЈМАЊЕ ШТО САДА МОЖЕМО ДА УРАДИМО: Русија позвала чланице Савета безбедности да гласају за пријем Палестине у УН

Foto: Profimedia

- Najmanje što sada možemo da uradimo i na šta nas obavezuju svi moralni imperativi jeste da udovoljimo zahtevu Palestine da se pridruži redovima članica UN. Pozivamo sve članove Saveta bezbednosti da glasaju za odgovarajući nacrt rezolucije koji je predložio Alžir u ime arapske grupe, kazao je Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti.

On je naglasio da će se Rusija u vrlo bliskoj budućnosti vratiti pitanju sankcija Izraelu zbog nepoštovanja Rezolucije 2728 Saveta bezbednosti UN, kojom se zahteva prekid vatre u Gazi tokom Ramazana.

Nebenzja je ukazao na "suštinski značaj prekida vatre u skladu sa rezolucijom 2728, zbog nepoštovanja koje Savet ima pravo da uvede sankcije prekršiocima i saboterima njihovih odluka".

- Vratićemo se tom pitanju uskoro, poručio je ruski diplomata.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija glasaće danas o kandidaturi Palestine za punopravno članstvo u UN, javio je Rojters, pozivajući se na neimenovane diplomate.

Glasanje bi trebalo da bude održano u 17 časova po lokalnom vremenu, odnosno u 23 časa po srednjoevropskom vremenu, navodi agencija.

Očekuje se da će Sjedinjene Američke Države, kao saveznik Izraela, uložiti veto, a Indonezija i Kina već su saopštile da će podržati punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim nacijama.

BONUS VIDEO: BRNABIĆ: Sramota je da se Đorđe Stanković tokom rasprave u SE ne javi za reč, a narod mu plaća sve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja