OPOZICIJA U MINSKU SASTAVLJA CRNU LISTU: Tihanovska najavila spisak policajaca krivih za nasilje na protestima

B. Vlahović

17. 09. 2020. u 21:45

BELORUSKA opozicija pravi crnu listu policajaca odgovornih za premlaćivanje demonstranata i mučenja u zatvorima.

ОПОЗИЦИЈА У МИНСКУ САСТАВЉА ЦРНУ ЛИСТУ: Тихановска најавила списак полицајаца кривих за насиље на протестима

Foto: Tanjug

 Drugoplasirana na predsedničkim izborima Svetlana Tihanovska, koja živi u inostranstvu, izjavila je da opozicija identifikuje krivce za brutalne sukobe, a zatim će taj dokument predati Rusiji, Ukrajini, Turskoj, EU i SAD.


Taj spisak opozicioinari su nazvali po poginulom demonstrantu Aleksandru Tarajkovskom koji je izgubio život u Minsku. Demonstranti tvrde da je policija pucala u njega, dok vlasti kažu da mu je eksplodirala nekakva naprava u ruci.


Tihanovska je rekla da se zaštitnici ljudskih prava sada bave i prikupljanjem materijala za "Crnu knjigu Belorusije" u kojoj će biti podaci o nasilju nad demonstrantima. Ona je još jednom pozvala policajce da prelaze na stranu demonstranata, inače će ih čekati sud i neće moći da izbegnu kazne.


Te izjave Tihanovske su u suprotnosti sa onim što je 16. septembra obećavala predsedniku Aleksandru Lukašenku. Govorila je da će Lukašenko dobiti garancije bezbednosti ako dobrovoljno preda vlast. Naravno da Lukašenko nije naivan da poveruje da će njegovi policijski generali i oficiri biti kažnjeni, a on oslobođen svega.


Izjave Tihanovske se menjaju iz dana u dan, pa je pitanje koliko je ona autonomna, a koliko joj "politički mentori" sugerišu šta kada da kaže. Pre nekoliko dana je u tekstu u američkom "Vašington postu" pisala da je odlazak Lukašenka samo pitanje vremena.
Lukašenko je više puta ponovio da ne namerava da abdicira jer, kako kaže, njega je narod izabrao.

LUKAŠENKO POVUKAO DIPLOMATE


Lukašenko je povukao akreditive dvojici diplomata zbog podrške demonstracijama opozicije u zemlji. Reč je o bivšem ministru kulture i nekadašnjem diplomati u Francuskoj i Španiji Pavelu Latuškom i beloruskom ambasadoru u Slovačkoj Igoru Lešćenjiju, koji je rekao da je "šokiran torturom i prebijanjem" demonstranata, a potom je podneo ostavku. Lukašenko je opozvao i ambasadora u Letoniji Vasilija Markoviča "zbog lošeg obavljanja dužnosti".


Lukašenkov pomoćnik Valerij Beljski izjavio je da se intenzitet protesta u Belorusiji smanjuje i da je opasnost da demonstranti silom preuzmu vlast smanjena, jer ulični sukobi nisu ništa doneli. Vlasti u Minsku tvrde da bi se protesti odavno završili da nema huškanja iz inostranstva, pogotovo iz SAD i Poljske.


Evroparlamentarci su u međuvremenu većinom glasova usvojili rezoluciju kojom ne priznaju da je Lukašenko izabran za predsednika. Ta rezolucija kao i druge odluke Evroparlamenta imaju karakter preporuke i nisu obavezujuće čak ni za EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave