EU KOLONIZATORI: Lavrov žestoko odgovorio Borelju zbog Nagorno-Karabaha

Novosti online

07. 12. 2020. u 15:44

RUSKI ministar inostranih poslova Sergej Lavrov uporedio je reči šefa diplomatije EU Žozepa Borelja o „astanizaciji“ sukoba u Nagorno-Karabahu od strane Rusije i Turske sa nostalgijom za kolonijalnim vremenima.

ЕУ КОЛОНИЗАТОРИ: Лавров жестоко одговорио Борељу због Нагорно-Карабаха

Foto: AP

- Ako se 'astanizacija' baca u diplomatski promet kao odraz nostalgije za kolonizacijom, onda će EU verovatno morati da preživi godine nostalgije za vremenima koja su nepovratno minula - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

U vezi sa ranijom izjavom Borelja da Rusija i Turska „astanizuju“ (analogija sa astanskim formatom za rešavanje situacije u Siriji) sukobe u Nagorno-Karabahu, Siriji i Libiji, odnosno izguruju EU iz procesa regulisanja, šef ruske diplomatije je istakao da savremeni svet ne bi trebalo gledati podložnim podeli na sfere uticaja i da za sve ima mesta ukoliko pošteno učestvuju u rešavanju sukoba.

- Zaista se nadam da će se Evropska unija ponašati na moderan način i da neće pokušati da predstavlja savremeni svet kao podložan podeli na sfere uticaja. Za sve ima mesta, ukoliko se pri rešavanju ovog ili onog konflikta učestvuje pošteno, a ne radi dobijanja nekih geopolitičkih koristi i jednostranih prednosti - rekao je on na koferenciji za štapu i dodao da je Borelj zabrinut time da neko drugi, pored EU, može da preduzme proaktivne korake o Karabahu.

Lavrov je rekao da ne vidi nekakvu negativnu konotaciju u terminu koji je izumeo Borelj.

- Barem se nadam da u ovu reč koju je izmislio nije ubacio negativan prizvuk. Jer, u velikoj meri, astanski proces se oblikovao u kontekstu sirijske krize. Dok astanski format nije nastao, uopšte nije bilo napretka u političkom regulisanju - podsetio je on.

Govoreći o projektovanju tog formata na druge regione, ministar je istakao da Rusija, Turska i Iran nisu ravnodušni prema situaciji na Južnom Kavkazu, jer su neposredni susedi država tog regiona.

Međutim, kako je rekao, Rusija svoj stav prema onome što se dešava izražava konkretnim delima, i da se to tiče, između ostalog, izjave lidera tri zemlje iz 9. novembra i velike pomoći koja se sada pruža u prevazilaženju posledica goruće faze sukoba oko Nagorno-Karabaha.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!