TVRDI DA JE POD PRITISKOM: Zvaničnik DŽordžije kaže - Tramp tražio da poništim njegov izborni poraz

Tanjug

05. 01. 2021. u 00:23

BRED Rafensperger, najviši republikanski izborni zvaničnik Džordžije, izjavio je "da je pod pritiskom Bele kuće" i u suprotnosti sa sopstvenim opredeljenjem prihvatio telefonski poziv Donalda Trampa, u kojem je predsednik "tražio poništavanje svog izbornog poraza" u toj američkoj saveznoj državi.

ТВРДИ ДА ЈЕ ПОД ПРИТИСКОМ: Званичник Џорџије каже - Трамп тражио да поништим његов изборни пораз

Foto: EPA

- „Nisam smatrao da bi bilo prikladno razgovarati sa predsednikom, ali je on insistirao. Pretpostavljam da su članovi njegovog kabineta vršili pritisak na nas. Želeli su da razgovaramo -, rekao je Rafensperger televiziji Ej-Bi-Si.

Rafensperger i njegov glavni savetnik su, u višesatnom razgovoru, odbacili Trampove tvrdnje o izbornoj prevari.

„Prihvatili smo poziv i obavili razgovor. Uglavnom je on govorio, a mi smo slušali”, rekao je Rafensperger, preneo je Glas Amerike.

- „Želim da istaknem da su podaci kojima razpolaže (Tramp) sasvim pogrešni. Govorio je o stotinama preminulih ljudi za koje je registrovano da su glasali. Mi smo pronašli dvoje. To je jedan od primera netačnih podataka kojima raspolaže -, ukazao je Rafensperger.

Tramp je u telefonskom razgovoru u subotu od Rafenspergera tražio da, kako se odlazeći predsednik izrazio, pronađe dovoljno glasova kako bi bio poništen njegov poraz na predsedničkim izborima u Džordžiji, čuje se na snimku do kojeg su došli pojedni američki mediji, dodaje VOA.

"Vašington post" piše da je tokom razgovora Tramp na smenu laskao, molio i pretio Rafenspergeru neodređenim krivičnim posledicama, u pokušaju da promeni ishod izbora.

Vest o Trampovom razgovoru sa Rafenspegerom odmah su kritikovale demokrate u Kongresu, među kojima je Adam Šif, predsedavajući odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu, prenosi VOA.

Trampov prezir prema demokratiji je ogoljen. Ponovo. Snimljen.

Vršenje pritiska na izbornog zvaničnika da 'pronađe' glasove da bi mogao da pobedi je potencijalno krivično delo, i još jedna flagrantna zloupotreba moći od strane korumpiranog čoveka koji bi bio despot da smo mu dozvolili. Nećemo mu dozvoliti", napisao je Šif na Tviteru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!