KULMINACIJA KRIZE ITALIJANSKE VLADE: Ultimatumi Matea Rencija dovode u pitanje opstanak Vlade

M.Ostojić, od stalnog dopisnika, Rim

13. 01. 2021. u 11:56

DAN istine i svođenja računa - danas se odlučuje opstaje li italijanska Vlada u ovom sastavu ili ne.

КУЛМИНАЦИЈА КРИЗЕ ИТАЛИЈАНСКЕ ВЛАДЕ: Ултиматуми Матеа Ренција доводе у питање опстанак Владе

Foto: EPA

Krizu gotovo mesec dana izaziva najmanji član koalicije "Italija Viva" Matea Rencija koji ima samo dva predstavnika u Vladi, ali koji je postavljao ultimatume vezane za usvajanje plana "Fonda za obnovu" gde je Italiji dodeljeno 209 milijardi od EU.

Noćas je Vlada, sa izuzetkom dva ministra iz Rencijeve partije usvojila predlog plana "Fonda za obnovu" kojeg Italija treba da predstavi u februaru Briselu. 

Mateo Renci, nekadašnji član Demokratske partije (PD) i nekadašnji premijer konstantno je tražio izmene u planu raspodela suma namenjenih za rekonstrukciju sanitarnog sistema i sveukupnog ekonomskog oživljavanja Italije.

Renciju su neki zahtevi udovoljeni ali mu to nije bilo dovoljno i razlozi za ucenu nisu više sasvim ni jasni. 

Ništa nije bilo dovoljno da se ne ide u izazivanje krize Vlade u trenutku kada je Italija istinski na kolenima zbog pandemije Kovida-19 i suočava se svakodnevno sa zabrinjavajućim porastom pandemije. 

Predsednik Demokratske partije Nikola Zingareti optužuje Rencija da "stalno izmišlja nove razloge za ucenu" a premijer Đuzepe Konte postavlja ultimatum Renciju da ako povuče svoja dva predstavnika iz Vlade "biće izvan naredne izvršne vlasti".

Iz Kvirinala, sedišta predsednika Republike Serđa Matarele, gleda se "sa posebnom zabrinutošću na ovakvu situaciju" u alarmantnom stanju zemlje sa ekonomskim krahom i u epicentru pandemije.

Ostaje da se vidi epilog možda već danas ili večeras kada je Renci najavio konferenciju za štampu gde će obelodaniti svoju odluku, to jest da li povlači  svoja dva predstavnika iz Vlade ili partija izlazi iz Vlade, "možda odem i u opoziciju" najavljuje kao jednu od mogućnih opcija.

Jedan od scenarija jeste i taj da ako Renci povuče dve ministarke premijer Đuzepe Konte predloži njihovu zamenu sa novim ministrima iz vladine većine i potom predstavi predlog Poslaničkoj skupštini i Senatu zatraživši poverenje za Vladu i nastavak izvršne vlasti sa PD i Pokretom 5 zvezdica.

Podsetimo, u Italiji se donosi oduka o novom Dekretu koji stupa na snagu od sutra 15 januara, sa novim pooštrenim merama u najmanje 6 regiona gde virus juri nezustavljivo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna