TRAMP I NA KRAJU USPEO DA UKRADE ŠOU BAJDENU: Na Dan inauguracije novog predsednika SAD, sve oči uperene u odlazećeg

D. SAVIĆ

19. 01. 2021. u 23:16

SAVREMENA Amerika ne pamti da je odlazeći šef Bele kuće privlačio toliko pažnje koliko Donald Tramp danas, kada se njegov naslednik Džozef Bajden sprema da položi zakletvu.

ТРАМП И НА  КРАЈУ УСПЕО ДА УКРАДЕ ШОУ БАЈДЕНУ: На Дан инаугурације новог председника САД, све очи уперене у одлазећег

Foto Tanjug/ AP

Iako će Tramp biti prvi predsednik SAD posle vek i po koji neće prisustvovati inauguraciji naslednika, on je "ukrao šou" Bajdenu, dok se u SAD sa strepnjom očekivao poslednji potez nepredvidivog odlazećeg šefa Bele kuće.

- Predsednik Tramp će raditi od ranih jutarnjih časova do kasno uveče, obaviće veliki broj telefonskih razgovora, a imaće i brojne sastanke - objavila je Bela kuća, dok se naveliko spekulisalo šta bi Tramp mogao da uradi poslednjeg dana u njoj.

Iako se obavezao na primopredaju funkcije, Tramp i dalje osporava rezultate predsedničkih izbora. On ne samo da nije čestitao pobedu i pozvao Bajdena na tradicionalni sastanak uoči inauguracije, već se posle upada njegovih pristalica u Kongres i potonjeg pokretanja Trampovog opoziva, odnos dvojice predsednika zaoštrio.

DRONOVI

Tramp je potpisao ukaz kojim se zabranjuje nabavka bespilotnih letelica i njihovih komponenata iz zemalja-protivnika SAD, i podstiče korišćenja dronova domaće proizvodnje. U kategoriji protivnika trenutno su Rusija, Kina, Severna Koreja i Iran.

Ukidanje Trampovog pristupa društvenim mrežama samo je pojačalo sumnje u njegove namere poslednjeg dana mandata. To se posebno odnosilo na predsednička pomilovanja.

Foto Tanjug/ AP

Američki mediji navode da se na spisku koji Tramp razmatra nalazi oko 100 ljudi, među kojima su i, za SAD "najškakljiviji", uzbunjivači Edvard Snouden i Džulijan Asanž, kao i Trampov bivši savetnik Stiv Benon.

DžUN VILIJAMS

Uhapšena je Rajli Džun Vilijams (22), inače pristalica Trampa, osumnjičena da je iz zgrade Kongresa ukrala laptop predsedavajuće Predstavničkog doma, Nansi Pelosi.

Uhvaćena je u Pensilvaniji. Njen bivši partner tvrdi da je nameravala da proda podatke ruskoj obaveštajnoj službi.

U poslednjih 40 godina, otkako je Ronald Regan prvi položio zakletvu ispred kongresnog zdanja na Kapitol hilu, ne pamti se da se inauguracija američkog predsednika odvijala u većoj napetosti i neobičnijim okolnostima nego današnja, Bajdenova i potpredsednice Kamale Haris. Usred pandemije kovida, zakletvi bez publike, ali sa 25.000 pripadnika Nacionalne garde, posebnu bizarnost daje "virtuelna inauguracija" Donalda Trampa. Dok Tramp bude u svojoj rezidenciji na Floridi, više od 70.000 ljudi najavilo je na "Fejsbuku" da će prisustvovati njegovoj virtuelnoj inauguraciji, baš u trenutku kada Bajden bude polagao zakletvu.

"PUTINOVE MARIONETE"

Bivša kandidatkinja za predsednicu SAD Hilari Klinton se složila sa predsednicom Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi da je potrebno oformiti posebno istražno telo za utvrđivanje veza Donalda Trampa i Rusije. "Volela bih da vidim da li je razgovarao sa Putinom na dan kada su izgrednici napali naš Kapitol", rekla je Klintonova.

Pelosijeva je nazvala učesnike nereda "Putinovim marionetama": "Ono što se dogodilo bilo je poklon Putinu, jer Putin želi da potkopa demokratiju u našoj zemlji i širom sveta", smatra Pelosijeva.

Oprez pripadnici Nacionalne garde na Kapitolu, Foto Tanjug/ AP

Prethodno je Tramp za osam ujutro po lokalnom vremenu zakazao oproštajnu žurku u vazduhoplovnoj bazi Endruz u Merilendu. Očekivalo se da gardisti ispale municiju iz 21 puške, što je u SAD tradicija prilikom odavanja vojne časti. Ni dosadašnja prva dama Melanija Tramp nije provela Džil Bajden, suprugu budućeg predsednika, kroz Belu kuću. Ona se oprostila video-porukom pozvavši Amerikance da budu primer kako "brinemo jedni za druge".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna