SENAT ODLUČIO SUDBINU: Poverenje Vladi Đuzepea Kontea

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

19. 01. 2021. u 23:23

ITALIJANSKI Senat večeras je odlučio sa minimalnim brojem glasova da podrži nastavak rada sadašnje Vlade Đuzepea Kontea.

СЕНАТ ОДЛУЧИО СУДБИНУ: Поверење Влади Ђузепеа Контеа

Foto: Tanjug / AP

Posle jučerašnjeg prvog parlamentarnog kruga u Poslaničkoj skupštini i ukazanog poverenja sadašnjoj Vladi na čelu sa premijerom Konteom i nakon današnjeg ponovnog jednočasovnog obraćanja senatorima, stiglo se do večerašnjeg glasanja koje je donelo potpunu nepoznanicu o daljnoj sudbini Vlade. Iako je bilo 156 glasova za poverenje Vladi, bilo je 140 protiv i 16 uzdržanih, što je opet 156 glasova. Pretpostavlja se, s obzirom da Vlada ima apsolutnu većinu u Skupštini, da će premijer zatražiti sutra mišljenje predsednika Republike Serđa Matarelea.

Današnji dan je protekao tako što je premijer propraćen burno iskazanim protestima i prekidanjima od strane senatora Desnog centra. Lider Lige Mateo Salvini napustio je salu nakon obraćanja premijera, potom u svom večerašnjem obraćanju pre glasanja pozvao je Vladu da „ide kući“. Mateo Renci, koji je izazvao krizu, u svom izlaganju nije prihvatao ocenu premijera i negirao je svoju odgovornost za krizu Vlade, ocenjujući da je njegova partija „bila suviše dugo strpljiva jer njeni predlozi više meseci nisu saslušani“.

Premijer je, uprkos krizi koja po njemu nije imala bilo kakvog opravdanja da bude izazvana i to u jeku pandemije, u svom ponovnom obraćanju pre glasanja eksplicitno opomenuo „ako ne bude večeras glasova (za poverenje) ova Vlada ide kući“, pozivajući sve snage dobre volje da se nastavi napor u realizaciji programa kojeg je svojevremeno usvojila Vlada i da se investira u poverenje jer je „Kovid poput uragana pregazio društvo i Italija je prva na zapadu bila primorana da uvede restriktivne mere pa i one u ugrožavanju ljudskih prava“.

Sa svoje strane Konte je „jemčio maksimalnu raspoloživost i angažman da vodi zemlju uz doprinos svih u ovoj odlučujućoj fazi njenog obnavljanja konstruišući novu političku obavezu“ . Obraćatio se se svima kojima je u interesu sudbina zemlje rečima „pomozite nam da zalečimo što pre rane koje je prouzrokovala kriza koja je u toku i da se tako vrati poverenje građana“.

- Italija zaslužuje jednu kompaktnu Vladu koja će svoje vreme posvetiti isključivo radu za blagodet stanovništva i potpomoći ponovni početak našeg društvenog života i jasno oživljavanje ekonomije – poručio je na kraju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna