TRAMP BESAN: Napao bivšeg saveznika, senatora koji ga je optužio za podsticanje na napad na Kapitol

Novosti online

17. 02. 2021. u 08:57

BIVŠI američki predsednik Donald Tramp juče se obrušio na vođu republikanske većine u američkom Senatu, Miča Mekkonela, produbljujući sukob u vrhu te stranke nakon gubitka Bele kuće i kontrole nad Senatom.

ТРАМП БЕСАН: Напао бившег савезника, сенатора који га је оптужио за подстицање на напад на Капитол

Foto AP

- Mič je sirov, smrknut i neprijatan političar i ako će republikanski senatori ostati s njim, neće ponovo pobediti - rekao je Tramp koji je u subotu u Senatu oslobođen nakon drugog suđenja za opoziv.

Tramp i MekKonel razišli su se nakon predsedničkih izbora 3. novembra, a Tramp mu je zamerio to što je priznao izbornu pobedu Džoa Bajdena. Jaz među njima produbio se nakon što je MekKonel u subotu u Senatu izjavio da je Tramp "praktično i moralno odgovoran" za upad u Kapitol 6. januara.

Tramp nije proglašen krivim za podsticanje na pobunu.

MekKonel je uprkos tome glasao za oslobađanje Trampa, rekavši kako veruje da je Ustav ograničio opoziv i osudu na sadašnje, a ne bivše dužnosnike.

Nakon što je Predstavnički dom 13. januara izglasao Trumpov opoziv Senat ga je u subotu oslobodio za podsticanje na pobunu i smrtonosni napad njegovih pristalica na sedište američkog Kongresa. Za proglašenje Trampa krivim glasalo je 57, a za oslobađanje 43 senatora, a za osudu je bila potrebna dvotrećinska većina odnosno 67 senatora.

Rojters prenosi kako njih dvojica pokušavaju da gurnu stranku u suprotnim smerovima, MekKonel nazada ka korenima, dok Tramp, koga još uvek podržava veliki deo republikanske biračke baze, zagovara populistički pristup.

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna