KINESKI RAST NEZAUSTAVLJIV: Do 2035. svrgava SAD sa trona?

Novosti online

28. 02. 2021. u 16:02

Kina ima dobre šanse da udvostruči veličinu svoje ekonomije do 2035. godine - i da na tom putu nadmaši SAD kao najveću svetsku ekonomiju - rekao je ekonomista iz Banke Amerike.

КИНЕСКИ РАСТ НЕЗАУСТАВЉИВ: До 2035. свргава САД са трона?

Foto:

Dok Kina teži da postane naprednija država, to je donekle i potvrdio njen predsednik Si Đinping: rekao je u novembru da je moguće udvostručiti bruto domaći proizvod i prihod po stanovniku do 2035.

Dupliranje kineskog BDP-a zahteva prosečni godišnji rast od 4,7% u narednih 15 godina - neki analitičari su skeptični prema toj proceni. Ali, Helen Kiao, šefica odeljenja "Asia economics" pri kompaniji "BofA Global Research", kaže da će neke mere reformi pomoći Kini da stigne do tog cilja.

Kako CNBC dalje piše, prema stavu Kiao, mimo udvostručenja BDP-a, azijski ekonomski gigant nadmašio bi SAD kao najveću svetsku ekonomiju oko 2027. do 2028. godine.

Kina je bila jedna od retkih ekonomija na globalnom nivou koja je rasla u 2020. godini, uprkos izazovima koje je donela pandemija kovid-19. Zvanični podaci pokazuju da se kineska ekonomija prošle godine povećala za 2,3%, a Međunarodni monetarni fond je Kini ove godine prognozirao rast od 8,1%.

U međuvremenu, američka ekonomija se u 2020. godini smanjila za 3,5%, pokazuju najnovije vladine procene. MMF je rekao da bi američka ekonomija u 2021. mogla da poraste za 5,1 odsto.

Foto arhiva

ZABRINUTOST ZBOG KINESKOG RASTA

U izveštaju objavljenom ranije ovog meseca, Kiao se pozabavila zajedničkom zabrinutošću koja bi Kinu omela u ostvarivanju ekonomskih ciljeva do 2035. godine. Navela je tri razloga koje skeptici često navode: staro stanovništvo Kine, visok odnos duga prema BDP-u i model investicionog rasta koji nije održiv.

Ta zabrinutost će usporiti - ali ne i eliminisati - ukupnu putanju rasta Kine, navodi se u izveštaju. Nove reformske mere usmerene su na stabilizaciju duga i inicijative za dalju urbanizaciju i otvaranje sektora usluga.

Ipak, put Kine do cilja do 2035. godine nije bez rizika, kaže Helen Kiao za CNBC. Dodaje da, čak i ako Kina realizuje reforme kako je obećala, postoji mnogo faktora koje zemlja ne može da kontroliše.

Tu su, recimo, dodatne tenzije između Vašingtona i Pekinga, kao moguća pretnja kineskom ekonomskom rastu. Američko-kineske tenzije eskalirale su tokom mandata bivšeg predsednika Donalda Trampa i postale jedna od najvećih pretnji globalnoj ekonomiji pre pandemije.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MEĐUNARODNI DAN BEZ PAPIRA: Prilika da se ukaže na važnost očuvanja šuma