HELIKOPTERI, NOĆNI MARŠEVI, ISKAKANJA IZ AVIONA: Manevri ruskih i beloruskih jedinica sa više od 200 jedinica tehnike

B. Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

07. 03. 2021. u 12:45

RUSKA i beloruska vojska će od devetog do 20. marta provesti zajedničke vežbe, potvrdili su u Ministarstvu odbrane RF.

ХЕЛИКОПТЕРИ, НОЋНИ МАРШЕВИ, ИСКАКАЊА ИЗ АВИОНА: Маневри руских и белоруских јединица са више од 200 јединица технике

Foto: Arhiva

Manevri će se održati na ruskom poligonu Polivno u Uljanovskoj oblasti, a u njima će učestvovati vazdušno-desantne snage Rusije i Snage za specijalne opreacije oružanih snaga Belorusije. Vežbama će rukovodiotiti komandant Uljanovskog odeljenja gardijskih desantnih jedinica pukovnik Vladimir Selivestrov.

U tim vežbama će učestvovati više od 400 ruskih i 80 beloruskih vojnika i oko sto jedinica tehnike, kao i dva udarna helikoptera MI-24 i šest transportnih helikoptera MI-8AMTŠ.

Paralelno će se u Belorusiji na poligonu Osipovički od 15 do 27 marta održati taktičke vežbe. Desantne jedinice će tamo imati usiljeni marš i vežbaće danju i noću. U njima će učestvovati više od 400 beloruskih vojnika i oko 90 ruskih. Oni će koristiti sto jedinica različite tehnike.

Foto: Printskrin

UPOZORENjE POLjSKOG GENERALA

Bivši komandant kopnenih jedinica Poljske general Valdemar Skišpčak napisao je tekst za izdanje ,,Defens 24,, u kome je izneo jedan od mogućih scenarija u slučaju da dođe do sukoba ruskih i NATO snaga u Kalinjngradskoj oblasti. Ruska šesta armija bi zajedno sa svojom baltičkom flotom osvojila baltičke zemlje za dva do četiri dana pa zato i ne treba precenjivati važnost Suvaljskog koridora koji bi spojio granice Poljske i Litvanije jer on ima samo taktički značaj...

Foto: Printscreen

Poljski general za razliku od nekih zapadnih analitičara trezveno upozorava da bi ruska armija lako i brzo osvojila tri bivše sovjetske pribaltičke republike Litvaniju, Letoniju i Estoniju.

-Kalinjingradska oblast su ,,vrata,, koja Rusiji omogućava izlazak na Baltičko more i na poljsku granicu. To je put ka zapadnoj i centralnoj Evropi. U Kalinjingradskoj oblasti su koncentrisane glavne snage ruske baltičke flote. Zato je nerazumna koncepcija jačanja armija baltičkih zemalja jer Rusija ima veliku vojnu premoć, objašnjava poljski general Valdemar Skišpčak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLOBALNI FORUM O ETICI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Ka razumevanju i upravljanju novim izazovima