BIO JE NAJUTICAJNI POLITIČAR SVOG VREMENA: Znate li da je Nikola Pašić u mladosti projektovao kafane?

S.BABOVIĆ

30. 10. 2023. u 16:10

NIKOLA Pašić (1845-1926) ostao je upamćen po karijeri političara i vođenju Vlade u vreme Kraljevine Srbije i i Kraljevine SHS, ali je manje poznato da je u mladosti radio kao inženjerski pripravnik, i to u Kruševcu.

БИО ЈЕ НАЈУТИЦАЈНИ ПОЛИТИЧАР СВОГ ВРЕМЕНА: Знате ли да је Никола Пашић у младости пројектовао кафане?

Nikola Pašić

Pašić je bio i okružni inženjer u Kruševcu 1874. i 1875.godine, a u vreme te dve građevinske sezone, projektovao je više objekata, među njima i kafane.

- To su bile dve kafane za trgovačku porodicu Ilinkića u Kruševcu, “Zelena pijaca“ (kasnije apoteka Dragoslava Kedrovića) i „Nacional““Beograd“, Kuću Gavrilovića, a Pašićevo delo je i kafana u Maloj Vrbnici - navodi istraživač Slobodan Simonović u enciklopedijskom istraživanju "Kruševac i okolina"  - Godine 1875. uradio je projekat za osnovnu školu u Velikom Šiljegovcu.

Na žalost, ovu školsku zgradu, srušili su Turci, ali je zato drugi kompletan projekat mladog pripravnika ostao netaknut: reč je o regulacionalnom planu varoši Trstenik. Pašić je to zajedno radio sa austrijskim inženjerom u službi srpske Vlade, čuvenim Francom Vinterom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!