VELIKO POMORAVLJE U GVOZDENOM DOBU: Na području Jagodine evidentirano 27 arheoloških lokaliteta i nalazišta (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

16. 12. 2023. u 21:51

ARHEOLOZI Zavičajnog muzeja u Jagodini i Arheološkog instituta u Beogradu, završili su lociranje i mapiranje arheoloških lokaliteta u Jagodini, a evidentirali su 27, od praistorije, preko antičkih do srednjovekovnih.

ВЕЛИКО ПОМОРАВЉЕ У ГВОЗДЕНОМ ДОБУ: На подручју Јагодине евидентирано 27 археолошких локалитета и налазишта (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Uglavnom su pronašli naselja, nekoliko nekropola i više hiljada fragmenata keramike. Budući da Muzej u Jagodini ima spisak od oko 280 naziva arheoloških nalazišta iz različitih perioda prošlosti - od starijeg neolita do poznog srednjeg veka, a poznate su lokacije samo dvadesetak, arheolozi su prepešačili kilometre i kilometre da bi prikupili precizne podatke o njima i locirali nove. Projekat je započet lane, a za ovogodišnji, Ministarstvo kulture izdvojilo je 569.000 dinara.

NALAZIŠTA ČESTO U NjIVAMA

PROŠLE godine smo mapirali 66 lokaliteta, 14 nalazišta gline koju su koristili za izradu upotrebnih predmeta. Ispitujemo i kamenolome. Ove godine je manje pooranih parcela, pa nam je bilo teže da otkrijemo lokacije i arheološki materijal na njima - kaže Sonja Perić, viši kustos Zavičajnog muzeja.  

- Našli smo grnčariju, ima i nalaza od kremena od kojih su izrađivana sečiva, alate od kosti poput šila i motika. Na osnovu njihove izrade, oblika i ukrasnih elemenata uradićemo njihovo datovanje - kaže Petar Milojević, istraživač-saradnik Arheološkog instituta u Beogradu.

Najviše nalazišta je iz gvozdenog doba, od 11. do 6. veka p.n.e. Veliko Pomoravlje bilo je utočište za te civilizacije. Tu se odigralo nešto što je ostavilo veliki pečat i veliki broj naselja. 

Teren duž starog korita reke Belice istražuju i muzejski savetnik Zavičajnog muzeja Smiljana Dodić i nezaposleni arheolog Dajana Matović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)