PORODICA JE NAŠ PODVIG: Uručene medalje Ruske Federacije "Za ljubav i vernost"

D. Matović

27. 12. 2023. u 14:18

NA svečanosti u Ruskom domu juče su dodeljene medalje "Za ljubav i vernost" Fondacije socijalnih i kulturnih inicijativa Ruske Federacije. Dobitnici ovog priznanja su porodice sa više dece i bračni parovi, koji žive u miru i slozi, poštujući tradicionalne porodične vrednosti.

ПОРОДИЦА ЈЕ НАШ ПОДВИГ: Уручене медаље Руске Федерације За љубав и верност

Foto: D. Milovanović

Priznanja je dobitnicima uručio patrijarh srpski Porfirije, koji je u besedi kazao:

- Svi smo mi jedna porodica, a u isto vreme možemo doživljavati jedni druge kao strance. Porodica smo onda kad razumemo pravila koja je postavio Gospod, kada razumemo reč Božju, kada se ne trudimo da popravimo jevanđelja Hristova i uskladimo ih sa našim viđenjima o tome šta je istinska lepota, pravda i vrlina. Najvažnije u porodici je da se svi međusobno podržavaju i vole. Koliko god roditelji podržavaju svoju decu, važno je da se međusobno poštuju i žive kao jedno. Porodica je slika crkve Hristove koja nam otkriva kontekst našeg podviga.

Inicijativa za dodelu priznanja, koje je ovog puta dobilo 12 bračnih parova, pokrenuta je u Rusiji uz podršku Ruske pravoslavne crkve, budući da je poštovanje tradicionalnih porodičnih vrednosti u osnovi svakog pravoslavnog srpskog bića. Dodela medalja u Beogradu postala je lepa tradicija, a ovogodišnja priznanja uručena su porodicama iz Srbije, BiH, Crne Gore, kao i članovima ruske dijaspore, koja ovde živi.

Foto: D. Milovanović

 

Priznanje i za Crnogorčevićevu

MEĐU dobitnicima medalje su i protojerej Dragan Stokin, nastojatelj Svetovaznesenjskog hrama u Subotici, otac desetoro dece, kao i Danica Crnogorčević, mlada interpretatorka duhovne i etno-muzike iz Crne Gore, koja je ove godine rodila četvrto dete. Danica je priznanje primila sa suprugom, đakonom Ivanom Crnogorčevićem, sveštenikom Srpske pravoslavne crkve.

Među dobitnicima je i porodica Radovanović iz Orahovca na Kosovu i Metohiji. Njihovoj ćerki Pavlini, devojčici anđeoskog glasa, Vitalij Tarasjev, starešina predvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu, uručio je kopiju retke ikone sa Obrazom Gospoda Isusa Hrista. Ikona je poklon ministarke kulture Ruske Federacije Olge Ljubimove i mitropolita simferopoljskog i krimskog Tihona (Ševkunova). Pavlininom željom, ikona će biti darovana Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u njenom rodnom Orahovcu.

Svečanosti su prisustvovali visoki predstavnici Srpske pravoslavne crkve i podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu, kao i predstavnici Ambasade Rusije u Srbiji. U muzičkom delu programa nastupila je porodica Ilić, prošlogodišnji laureati, kao i učenici muzičke škole "Kosta Manojlović". Program je vodio Boško Kozarski, autor emisije "Kulturista u Rusiji".

Za najmlađe organizovana je projekcija najnovijeg ostvarenja ruske kinematografije, igranog dugometražnog filma "Po štukinom naređenju" Aleksandra Vojtinskog. Film je adaptacija istoimene ruske bajke i poklon Ruskog doma beogradskoj publici povodom Nove godine i Božića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave