JUNI KADA JE PROGNANO 30.000 SRBA: Obeležena 31. godišnjica od egzodusa meštana iz doline reke Neretve

D.Curać

15. 06. 2023. u 20:34

U Mostaru i Nevesinju obeležena je 31. godina od progona Srba iz doline reke Neretve.

ЈУНИ КАДА ЈЕ ПРОГНАНО 30.000 СРБА: Обележена 31. годишњица од егзодуса мештана из долине реке Неретве

D. Curać

Za nekoliko dana u junu 1991. godine, od Čapljine do Bradine, proterano je sa svojih vekovnih ognjišta više od 30.000 Srba, kojima je zapaljena i uništena imovina. U tim danima stradalo je i nestalo više stotina vojnika i civila.

Jedno od mesta stradanja je i Buna kod Mostara gde se već godinama svakog juna okupljaju Srbi iz doline reke Neretve, koji simboličnim bacanjem cveća u reku Bunu i paljenjem sveća vraćaju sećanje na ubijene. I posle tri decenije nastavlja se potraga za 81. meštaninom koji se vode kao nestali. Samo u tom mestu stradalo je 29 vojnika i civila, a za sedam osoba porodice i dalje tragaju.

- Tražim brata Sinišu Marića. Posle 31. godine mi se nalazimo na istom mestu, sa istim pitanjem i zahtevima. Posle 31. godine mi tapkamo bez nekih rezultata, bez saznanja, bez ičega. Mislim da je suvišno svako naše ponavljanje, ali bez obzira na sve mi ćemo i dalje dolaziti, tražiti i ne odustajemo - istakla je Slavica Slavić.

Aljonka Dželatović, predsednica Organizacije porodica poginulih boraca, civila i nestalih Srba iz Nevesinje, razočarana je u nadležne institucije BiH koje su zadužene za pronalazak nestalih osoba, posebno kada su u pitanju Srbi.

D. Curać

 

 

- Tih dana '91. godine 14, 15. i 16. juna, stradalo je i nestalo 431 građanin srpske nacionalnosti, a do danas 81 meštanin nije pronađen. To su naše najteže rane. Obnoviti i crkvu, dom i građevine je teško, ali u poređenju sa traženjem nestalih je vrlo lagano. To je najteži posao koji je zapao u ćorsokok, ako kažemo da smo pre tri godine identifikovali tri sugrađana, nedavno jednu, a 81. se traži, dok se ukupno iz Republike Srpske traga za 1646 osoba. Ljudi koji u tome učestvuju očigledno da nisu adekvatni, da se moraju menjati, kao i načini i metode traženja - istakla je Dželatović.

ZAPALjENE CRKVE

Tog 15. juna 1992. zapaljena je i Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru, simbol i srce srpskog identiteta Mostara i tada najveća pravoslavna bogomolja na Balkanu. Nakon toga zapaljeni i porušeni su manastir Žitomislić, Stara crkva Presvete Bogorodice. Nakon toga u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj oštećen je i devastiran najmanje 81 objekat Srpske pravoslavne crkve. Od ovoga broja njih 24 nalazili su se na području opštine Mostar.

Obeležavanje progona Srba i Dana nestalih istočne Hercegovine nakon Mostara nastavljeno je i u Nevesinju. Cveće je položeno na Spomenik slobode u Nevesinju i na spomen-kosturnicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024